Cetatea Trascăului din Colțești

Cetatea Trascăului, supranumită și Cetatea Colțești, este o clădire ce a fost construită începând cu anul 1291 de către familia Thorotzkay, dar nu se știe cu exactitate momentul în care aceasta a fost terminată. Totuși, ceea ce știm cu exactitate este faptul că în jurul anului 1703, cu siguranță la începutul secolului al XVII-lea, cetatea a fost arsă de către trupele generalului Tiege, având în spate impresionanta armată a Imperiului Habsburgic Austriac.

Cetatea se află pe culmile unui vârf ce conține klippe de calcare, imediat după ce invazia mongolă a reușit să distrugă aproape în totalitate localitățile istorice Trascău și Sângiorgiu. Aceste atacuri au avut loc în anul 1241, sub conducerea lui Subutai, iar scopul lor era de a distruge principatele de Est ce aparțineau slavilor. Aceștia au invadat teritoriul Ucrainei de astăzi, în special Kievul, dar au continuat mai apoi într-un marș către Regatul Ungariei, apoi spre Polonia, etc. Un lucru bine de știut este că următorul conducător al armatei mongole după Subutai a fost nimeni altul decât Batu Han, unicul fiu al lui Ginghis Han, unul dintre cei mai mari conducători din toate timpurile.

Cetatea Trascăului a aparținut în Evul Mediu și voievodului Transilvaniei, mai exact undeva la începutul anului 1470, după ce a fost confiscată de către celebrul Matia Corvin, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți regi pe care i-a avut Ungaria. Cu toate acestea, după căderea regelui, ea a fost confiscată de către nobilii de Trascău, dar din cauza războaielor și perioadei tumultoase prin care trecea teritoriul țării noastre, ea a fost distrusă în 1514 de către țăranii conduși de Gheorghe Doja, un nobil secui din Transilvania. Deși a fost reconstruită la scurt timp, ea a fost distrusă aproape în totalitate în anul 1703 și nu a fost renovată până în ziua de astăzi.

Dacă vrei să vizitezi Cetatea Trascăului, va trebui să ajungi în satul Colțești, iar dacă vii dinspre Turda, atunci cetatea se va afla pe partea dreaptă, după ce vei trece de Conacul Secuiesc.

Adresă:                                   Colțești (partea de Vest a satului), județul Alba

Coordonate GPS:                   46.425338 // 23.548136

Surse:                                     turismmiraslau.ro // Foto by: wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea Trascăului din Colțești

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.