Cetatea țărănească din Saschiz

Saschiz este un sat de origine secuiască din inima Transilvaniei, care a fost atestat documentar undeva între anii 1308 și 1310. Din punct de vedere istoric, Saschiz era una dintre cele mai importante orașe din acea perioadă, fiind pe locul doi după Sighișoara, care pe atunci era, în mod neoficial, capitala sașilor din regiunea istorică Transilvania.

Cetatea țărănească și-a văzut originile în anul 1347, când o parte dintre locuitorii satului Saschiz – toți sași – au decis să ridice o cetate în apropiere de localitate din care făceau parte. Astfel, la 4 kilometri distanță în partea de Nord a luat naștere celebra cetate, iar ea a avea un rol bine stabilit pe atunci. Din cauza nenumăratelor războaie și lupte pe care locuitorii le aveau cu mai multe popoare, ei au decis construirea unei fortificații în care se putea adăposti în cazul în care erau asediați de invadatori. Acolo aveau, pe lângă arme și alte metode de a se proteja, mai multe clădiri și anexe unde erau păstrate alimente, în special slănină și diferite cereale, cum ar fi grâu, dar și un loc pentru educație, practicarea religiei, și așa mai departe.

Cetatea a fost construită în mod strategic pe culmile unui deal, la peste 650 de metri înălțime, iar zidurile care o înconjurau măsurau o înălțime de aproximativ 10 metri, aproape imposibil de escaladat în acea perioadă. La fel cum găsim în rândul mai multor cetăți, au fost construite mai multe turnuri care aveau roluri diferite. Astfel, Cetatea Țărănească dispune în total de 6 turnuri: Turnul de Pază, Turnul Porții, Turnul Preotului, Turnul Voievodal, Turnul Muniției și Turnul Școlii.

Un fapt istoric mai puțin cunoscut este acela că până la venirea celui de-al 2-lea Război Mondial, când Hitler a ordonat întoarcerea sașilor de pretutindeni în Germania, cetatea se afla în condiții foarte bune. Dar, odată cu înlăturarea sașilor de pe teritoriul satului Saschiz, locuitorii satului de alte origini au distrus cetatea, folosind materialele de construcții pentru proiecte proprii. Astăzi, cetatea poate fi vizitată de către turiști, dar drumul care duce este destul de avariat, fiind posibil, în mod practic, doar mersul pe jos până la monumentul istoric.

Saschiz se află situat pe DN13, drumul național care leagă, printre altele, Sighișoara de Brașov. Satul se află la aproximativ 22 de kilometri distanță de Sighișoara, fiind situat în partea de Est a acestuia.

Adresă:                                   Cod: 547510, Saschiz

Coordonate GPS:                   46.19704 / 24.95493

Surse:                                     travelwithaspin.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea țărănească din Saschiz

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.