Cetatea Șcheia, întâlnită și sub denumirea de Cetatea de Apus a Sucevei, este o cetate ce se află, în prezent, în ruine. Cetatea Șcheia este situată în partea de Nord - Vest a orașului Suceava, pe strada Mihail Sadoveanu. Ea se află localizată la marginea unei păduri aflate pe un pinten terminal al dealului Șeptilici, la o înălțime de peste 80 de metri față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale nordică a orașului.
Cetatea Șcheia făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XlV-lea, în momentul când Imperiul Otoman începea să amenințe aceste meleaguri. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate, ce aveau în constituția lor curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți ce aveau o mare importanță strategică. Acestea au fost construite în scop de apărare, ce au fost întărite, de-a lungul timpului, cu ziduri de piatră, valuri de pământ și șanțuri adânci, ce erau menite să oprească marșul otoman.
Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Musat, fiind demantelată la începutul secolului al XV-lea de către Alexandru cel Bun. În ziua de astăzi, din Cetatea Șcheia nu au mai rămas decât niște ruine, dar care domină întreaga zonă, datorită încărcăturii istorice și culturale pe care aceasta o va purta pentru totdeauna.
Ruinele se află lângă localitatea Șcheia, în apropierea Sucevei, cetatea fiind la doar 5 kilometri distanță de oraș. Din păcate, nu există vreo modalitate de transport în comun care să treacă pe la cetate, dar puteți oricând opta să faceți o plimbare, drumul fiind relativ ușor și incredibil de frumos, întreaga experiență durând doar o oră. Este ciudat cum Suceava nu reprezintă un interes prea mare pentru turiști, având în vedere numărul mare de obiective turistice și cetăți medievale ce se află pe o arie atât de mică.
Sursă : ro.wikipedia.org