Sighișoara este una dintre singurele localități din România, dar și din întreaga lume, unde întregul centru istoric a fost introdus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Sighișoara a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1280, deși așezarea a fost menționată ca fiind locuită în anul 1191 de către Georg Krauss, un cronicar originar din Sighișoara.
La fel precum multe localități cu o așezare strategică, ea a suferit mult din cauza năvălitorilor și a războaielor pe care aceștia le-au adus de-a lungul secolelor. Prima mare bătălie pe care așezarea a experimentat-o a fost în anul 1241, când tătarii au reușit să cucerească teritoriul pentru o perioadă scurtă. Locuitorii și autoritățile din acea perioadă au decis fortificarea ei, acesta fiind doar începutul pentru dezvoltarea locului pe care noi acum îl știm ca și „Cetatea Medievală Sighișoara”. Astfel, pe lângă straturile multiple de ziduri din cărămidă și piatră, au fost ridicate 9 turnuri, fiecare dintre ele impresionante în moduri diferite.
Un lucru mai puțin știut de către turiști, dar cunoscut de către istorici, este faptul că aici a stat, pentru o perioadă de timp, nimeni altul decât Vlad Țepeș, înainte de a deveni conducătorul Țării Românești. Practic, acesta a așteptat pe aceste pe meleaguri până a găsit momentul oportun de a se ridica la putere.
Cetatea Medievală a trecut prin mai multe evenimente nefericite, cum ar fi incendii devastatoare, dar cel mai mult a suferit din cauza ciumei bubonice, care a reușit să răpună nu mai puțin de 4.000 de persoane, un număr semnificativ de mare comparativ cu populația din acea perioadă.
Nu putem acoperi într-un astfel de articol toată istoria pe care o poartă Cetatea Medievală din Sighișoara, dar ar trebui să ne crezi pe cuvânt că, odată ce vei ajunge aici, te vei pierde în amalgamul de cultură și istorie care domină întreaga așezarea. În centrul vechi vei avea parte de o arhitectură incredibil de frumoasă și te vei întoarce înapoi în timp, oriunde te-ai uita. Indiferent de motivul pe care îl ai să vizitezi aceste meleaguri, nu mai sta pe gânduri și oferă măcar câteva ore din viața ta pentru o scurtă plimbare în centrul istoric al Sighișoarei.
Turnurile functionau ca sedii ale diferitelor bresle mestesugaresti.
- Turnul cu Ceas
- Turnul franghierilor
- Turnul macelarilor
- Turnul cojocarilor
- Turnul tesatorilor
- Turnul croitorilor
- Turnul giuvaergiilor/aurarilor
- Turnul cositorarilor
- Turnul tabacarilor
- Turnul fierarilor
- Turnul dogarilor
- Turnul lacatusilor
- Turnul cizmarilor
Adresă: Centrul Istoric al Sighișoarei, Sighișoara, jud. Mureș
Coordonate GPS: 46.22010 // 4.79269
Sursa: Calatoresc.ro / welcometoromania.ro // casakrauss.ro