Cetatea Medievală din Orăștie are un trecut destul de violent, precum majoritatea obiectivelor turistice de acest gen, dar nu se știe cu exactitate perioada în care aceasta a fost construită. Ceea ce știm cu exactitate este că aceasta exista încă de la începutul secolului al XV-lea, deoarece există scrieri istorice care atestă prezența turcilor încă din anul 1438. Aceștia au reușit să distrugă aproape în totalitate cetatea de-a lungul anilor, ea fiind restaurată tocmai în anul 1631. Totuși, este posibil ca cetatea să fie mult mai veche decât ne-am imagina, deoarece Orăștie a fost atestat tocmai în anul 1224, iar complexul de clădiri poate avea o vechime mult mai mare.
Cetatea se află în inima Orăștiei, un oraș extrem de bogat din punct de vedere istoric și cultural. De exemplu, au fost descoperite o sumedenie de artefacte din perioada dominației romane, dar și urme ce au aparținut unei culturi neolitice. Cetatea Medievală este înconjurată de Strada Cetății, Strada Aurel Vlaicu și Strada Nicolae Bălcescu, iar în interiorul ei găsim două biserici: Biserica Luterană și Biserica Reformată. Acestea sunt, din păcate, închise în momentul actual, cel puțin pe perioada când e impusă noua legislație privind pandemia.
În centrul vechi al orașului, în imediata apropiere a Cetății Medievale, sunt rămășițe ale unei fortificații care poate fi datată din secolul al VII-lea. Din punct de vedere istoric, găsim dovezi că existau așezări similare unui oraș sau a unei cetăți încă din secolul al VII-lea, dar ele nu sunt îndeajuns de concrete, de aceea putem doar specula perioada în care orașul/ cetatea și-a avut începuturile. Totuși, știm că în anul 1309 Orăștie avea doar 1.600 locuitori, în 1733 erau 2800 – dintre care doar 156 au murit din cauza ciumei bubonice 5 ani mai târziu. Astăzi, orașul are peste 22.000 de locuitori, iar el reprezintă un punct turistic important pentru țara noastră, pe care toți trebuie să îl vizităm cel puțin o dată în viață.
Date de contact:
Adresă: Strada Cetății, Cod: 335700, Orăștie, Hunedoara
Surse: http://wikimapia.org/