Cetatea medievala Bistrita

Cetatea medievala Bistrita se afla situata pe dealul Burg la o altitudine de 681 metri, la nord-est de oras. Aceasta este una din cele sapte cetati medievale ale Transilvaniei.

In partea de sud a cetatii, la cea mai inalta altitudine se pare ca s-a aflat turnul cetatii. Pe latura opusa a fost observat mult carbune, in timp ce in partea centrala se afla o movila. Cetatea a fost construita din piatra de rau si cariera. In interior au fost gasit aproximativ 50 de urme ce ar putea apartine unor locuinte aflate pe terase, materialele arheologice datand din secolele XIII - XIV. Dintre acestea doar patru au fost golite si au prezentat urme de vetre de foc. O moneda din anul 1272, de la Stefan al V-lea, a fost descoperita pe o podea. Cetatea a fost refacuta in secolele XV-XVI si se presupune ca a functionat pana la mijlocul secolului XV. In anul 1465 cetatea avea 18 turnusi bastioane, fiind aparata de mestesugarii orasului grupati in bresle.

In prezent cetatea exista in peisajul orasului datorita fragmentelor din zidul de aparare, precum si datorita Turnului dogarilor. Acestea se pot vedea in Piata Unirii si pe strada Dogarilor.

Sursa: cetati.medievistica.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera