Unul dintre cele mai importante obiective ale orașului Suceava, aflat în patrimoniul Muzeului Bucovinei, este Cetatea de Scaun a Sucevei. Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită și sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de Est a orașului. Aceasta a fost construită în timpul domniei lui Petru I pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 de metri față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate, formate din curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți cu o mare importanță strategică. Ele au fost construite și folosite în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau cu șanțuri adânci.
Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și a fost fortificată în secolul al XV-lea de către Ștefan cel Mare. Ea a fost distrusă în secolul al XVII-lea, mai exact în anul 1675, de către Dumitrașcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine, dar acest lucru îi oferă, oarecum, o alură medievală, fiind incredibil de frumoasă, în speța condiției în care se află.
Cetatea Sucevei este menționată, pentru prima dată, într-un document care datează încă de pe data de 10 Februarie, în anul 1388. Documentul i-a aparținut voievodului moldovean Petru I, în care este vorba despre împrumutul de 3.000 de ruble de argint franceze, cerut de regele Poloniei, care a oferit drept garanție de restituire a banilor provincia Pokuttya, sau Pocuția, cum era cunoscută în limba populară.
Dacă vă aflați în Suceava, este practic imposibil să ratați acest obiectiv turistic, el fiind vizibil din mai multe părți ale orașului. Mijloacele de transport care ajung la Cetatea de Scaun a Sucevei sunt: 1, 2, 4, 5 și SV171.
Date de contact:
Adresă: Aleea Cetății, Suceava
Nr. tel: 0230 216 439
Surse: ro.wikipedia.org