Cetatea din Câlnic este un obiectiv turistic protejat de UNESCO și se află pe lista numită „Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO”. Clădirea a fost construită în secolul al XII-lea și a rezistat incredibil de bine la testul timpului, fiind amplasată într-o zona pitorească din Podișul Secașelor. Ea a fost ridicată pentru Chyl de Kelling, un saș important care a condus aceste meleaguri acum 800 de ani, iar rolul ei era de a fi un sistem de apărare, o metodă de a vedea popoarele cuceritoare înainte ca acestea să ajungă în localitate.
Cetatea a fost o reședință nobiliară timp de 200 de ani de la inaugurarea ei, până când a fost vândută unor localnici din Câlnic. Aceștia au dezvoltat cetatea, adăugându-i un nou set de ziduri, întărindu-i turnul, construind o sumedenie de cămări, și alte procese de extindere și fortificație. Cu toate acestea, lăcașul a suferit din cauza mai multor incendii, provocate de către popoarele cuceritoare, el nefiind restaurat până la sfârșitul secolului al XX-lea, când a fost și introdus în patrimoniul UNESCO.
Cetatea din Câlnic este extrem de importantă pentru cei care iubesc cultura și istoria datorită simplității de care dă dovadă construcția. Nu au fost adăugate elemente care să îi fi schimbat aspectul inițial, cetatea fiind un adevărat exemplu de arhitectură medievală. În momentul de față, ea poate fi vizitată oricând, iar la etajele superioare putem observa chiar și un muzeu etnografic, unde sunt disponibile diferite exponate ce au aparținut acestui tărâm magic.
Cetatea se află în partea de Nord Est a satului Câlnic, de-a lungul Drumului Județean DJ106F. Acest drum începe de la Miercurea Sibiului, ca o extensie a șoselei E81, și duce până la Mănăstirea Prislop, distanța totală fiind de aproximativ 22 de kilometri. Cetatea din Câlnic este un loc pe care trebuie neapărat să îl vizitezi, mai ales dacă ești un iubitor al culturii și istoriei și nu ai mai pășit niciodată acest teritoriu.
Adresă: Câlnic, jud. Alba
Coordonate GPS: 45.89315 // 23.67891
Surse: adevarul.ro // ro.wikipedia.org
Foto by: wikipedia.org