Cetatea Biharia este un monument istoric și este crezut că are o vechime de peste 1000 de ani. Cetatea a fost menționată pentru prima dată în scrierile legate de Menumorut, voievodul zonei unde se află Biharia în ziua de azi. Voievodul a venit pe meleagurile noastre la sfârșitul secolului al X-lea și a stat aici până când s-a stins din viață, în jurul anului 907. Întreaga structură era menită a fi un mecanism defensiv, de protecție, împotriva popoarelor care ne invadau țara. Totuși, după două secole, și anume în jurul anilor 1100, cetatea a avut rolul de a găzdui Episcopatul Romano – Catolic din acea perioadă.
Dacă vizităm în ziua de azi Cetatea Biharia din județul Bihor, nu vom găsi mare lucru, mai mult urme ale civilizației care și-a lăsat amprenta pe acest loc. Numele pe care l-a avut în trecut a fost Castrum Byhor, iar cetatea a fost construită pe un șes inundabil, de aceea nu a rezistat la testul timpului. Ea a fost construită pe valuri de pământ, înălțimea lor ajungând și la 7 metri, iar din jur împrejur au fost săpate șanțuri umplute cu apă, cu o lățime de peste 15 metri. Bastionul în formă de cerc făcea parte și el din cetate, iar astăzi este singura structură din cadrul complexului care a rămas, oarecum, intactă.
Cetatea Biharia din Biharia ascunde, cu siguranță, o istorie cu tentă violentă, deoarece este demonstrat că așezarea avea străzi și o infrastructură bogată pentru acele vremuri. Cu toate acestea, au avut loc evenimente în istorie care au reușit să distrugă întreaga cetate, de aceea, în ziua de astăzi, avem niște ruine, unde doar imaginația ne poate ajuta să ne dăm seama ce s-a întâmplat cu cetatea.
În momentul de față, situl nu poate fi vizitat, fiind închis pe perioada pandemiei. Cetatea se află la marginea satului Biharia și este destul de ușor să ajungeți aici. Satul se află la 14 kilometri de Oradea și multe trenuri personale ajung în halta Biharia. Dar dacă mergi cu mașina, atunci este recomandat să pleci din Oradea pe Drumul European E671, iar după ce vei intra în sat, destinația finală va fi pe partea stângă.
Adresă: Biharia, Cod: 417050
Surse: provinciacrisana.wordpress.com