Cetatea Bethlen Haller - Cetatea de Balta

Castelul Bethlen Haller prezintă mai multe clădiri pe domeniul său, toate fiind catalogate ca și monumente istorice de mare interes. Este bine de știut că acesta nu poate fi vizitat, deoarece el este o proprietate privată, terenurile sale fiind folosite ca și podgorii. Strugurii și, implicit, vinurile care sunt produse de pe aceste meleaguri sunt cunoscut a fi unele dintre cele mai gustoase din întreaga țară. În prezent, aici își desfășoară activitatea firma Jidvei, o companie care a produce vin pe aceste teritoriu încă din perioada comunistă, fiind cunoscută pe atunci mai ales pentru șampaniile produse.

Acesta a fost construit în stilul arhitectural renascentist, undeva la începutul secolului al XVI-lea de către Miklos Bethlen, cancelarul Transilvaniei din acea perioadă. Totuși, clădirea a fost renovată și restructurată în totalitate, multe dintre elementele inițiale fiind pierdute. Astfel, între anii 1769 și 1773, castelul a luat forma stilului arhitectural baroc, cel mai folosit în acel secol.

După îndepărtarea comunismului, teritoriul a fost retrocedat familiei Haller, care la rândul lor au investit sume impresionante de bani pentru a readuce clădirea la gloria de altădată. În ziua de astăzi, aceasta este cu ușurință cea mai deosebită și frumoasă reședință din Munții Apuseni, fiind un simbol important pentru Jidvei.

Castelul Bethlen Haller se află pe un drum nemarcat, o stradă ce reprezintă o extensie a Drumului Județean DJ107, la numărul 89. Acesta se află în apropierea Bisericii Romano Catolice, care a fost închisă recent, în mod temporar, pentru a se efectua lucrări de restaurare și consolidare. Castelul poate fi observat doar la poarta de intrare, dar nu vei putea vedea mare lucru. În schimb, pozele aeriene făcute cu drona sunt singurele metode a putea admira castelul în toată splendoarea sa.

Cai de acces: 1) Bucuresti - Ramnicu Valcea - Sibiu - Alba Iulia - Blaj - Cetatea de Balta

                        2) Sighisoara - Medias - Cetatea de Balta

                     3) Cluj Napoca - Turda - Blaj - Cetatea de Balta

 Adresă:                                  DJ107, nr. 89, Cod: 517235, Cetatea de Baltă, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.25590 // 24.17584

Surse:                                     ro.wikipedia.org // Foto by: rohist.webs.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea Bethlen Haller - Cetatea de Balta

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.