Cetatea Aiudului din Aiud – județul Alba

Cetatea Aiudului reprezintă, astăzi, centrul istoric al orașului Aiud, iar el e, de fapt, un complex de clădiri medievale, care au fost construite undeva în secolul al XIII-lea. De fapt, cetatea a fost ridicată pe ruinele unei așezări dacice, vechi de peste 2000 de ani. Cetatea Aiudului este una dintre cele mai vechi fortificații urbane din Transilvania, dar și din România, puține fiind cele care o surclasează.

Cetatea Aiudului are în componența sa următoarele structuri: Biserica Evanghelică Luteran㸠Biserica Reformată Calvină, Casa Voievodală Bethlen, Clădirea Oficiului Parohial, Clădirea Parohială, Vechea Casă a Clopotarului, Vechea Casă Parohială Evanghelică, Turnul Măcelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Blănarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Olarilor, Turnul Kalendas, Turnul Lăcătușilor și Turnul Porții. Cu toate acestea, este bine de știut că nu toate aceste clădiri au fost construite in Evul Mediu. În timp ce Biserica Reformată Calvină a fost ridicată în secolul al XV-lea, cea Evanghelică Luterană a fost inaugurată abia spre finele secolului al XIX-lea.

Multe dintre clădirile ce se află în complexul medieval sunt închise în prezent, dar unele dintre încă pot fi vizitate, cum ar fi Muzeul de Istorie, unde sunt prezentate exponate din perioada paleoliticului, perioada modernă și cea contemporană. Totuși, în anul 2021 cetatea va trece prin lucrări ample renovare, ea fiind, doar temporar, închisă pentru public.

Cetatea Aiudului din Aiud prezintă o mulțime de stiluri arhitecturale, datorită perioadelor diverse din istorie când au fost construite clădirile din interiorul său. Dar, conform tuturor celor care au vizitat cetatea, cea mai impresionantă clădire este o biserică ce a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea în stilul arhitectural gotic, și anume cea Reformată Calvină.

Dacă vrei să vizitezi cetatea și nu ai mai fost niciodată aici, stai fără griji. Ea este extrem de impozantă și este practic imposibil să o ratezi, chiar dacă te afli pentru prima dată în Aiud. Intrarea principală se face prin Piața Cuza Vodă, dar există intrări adiacente și prin Piața Consiliul Europei.

Adresă:                                   Piața Cuza Vodă, Cod: 515200, Aiud, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.31017 // 23.71872

Surse:                                     romaniatravel.guide // Foto by:  Calatoresc.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea Aiudului din Aiud – județul Alba

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.