Cetatea Agrisu Mare din Tarnova - Judetul Arad

Cetatea Agrișu Mare a fost construită între anii 1356 și 1375 de către Andrei Kolcsei, la o altitudine impresionantă de peste 1400 de metri. În anul 1406, cetatea a fost donată lui Andrei Tetenyi (strămoșul familiei Kapi), după ce fiul proprietarului inițial nu a putut produce moștenitori. Totuși, această schimbare nu a durat decât 3 ani, când Regele Sigismund de Luxemburg a decis ca ea să treacă în posesia nobililor Massay, iar aceștia au deținut-o până în secolul al XVI-lea, când, conform scrierilor actuale, a fost părăsită.

În trecut, cetatea avea sub dominație mai multe localități, dintre care patru sate maghiare și 13 sate românești. Fără nici o urmă de îndoială, acesta era unul dintre cele mai importante puncte economice din Ardeal din perioada medievală, iar cetatea astăzi reprezintă doar o umbră a ceea ce era în urmă cu multe secole. În ziua de astăzi, Cetatea Agrișu Mare se află într-o continuă stare de deteriorare, iar astăzi au rămas în picioare doar zidurile de rezistență și câteva turnuri care încă mai rezistă la testul timpului.

Cetatea Agrișu Mare se află în partea nordică a satului cu același nume, pe una dintre colinele cele mai înalte din zonă, la poalele Munților Zărandului. Pentru a ajunge aici, există practic doar trei soluții. Una dintre ele este să vii dinspre localitatea Arăneag, care se află în Sudul cetății, pe Drumul Județean DJ709A, a 2-a este cu ajutorul Drumului Comunal DC67 care leagă Târnova de Agrișu Mare, din partea de Est către Vest, sau cea de-a 3-a dinspre Măderat, care leagă localitate de Agrișu Mare prin același DJ709A, doar că de data aceasta vei veni dinspre Nord spre Sud.

Date de contact:

Adresă:                                   Satul Agrișu Mare, Cod: 317365, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.2683208 // 21.7481016

Surse:                                     provinciacrisana.wordpress.com // www.hoinari.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cetatea Agrisu Mare din Tarnova - Judetul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.