Construcțiile pentru Catedrala Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul din Arad au început în anul 1861 și au durat câțiva zeci de ani, cu multe reparații și îmbunătățiri efectuate de-a lungul anilor, proiectul fiind făcut de către arhitectul Antoniu Zigler. În 1865 s-a început construirea unei noi biserici, aceasta fiind anexată mai apoi la Episcopia Aradului, în 1876 cea a edificiului din partea dreaptă a Catedralei, iar în 1885 a edificiului din partea stângă a Catedralei.
Totuși, datorită unor probleme apărute după ce construcția a fost finalizată, s-a decis ca în 1906 să se înceapă lucrări ample de reparații, în timp ce în 1907 au fost reconstruite turlele care dominau întregul complex. Deși nu se știe cu exactitate care a fost motivul principal, în anul 1920, dar și mai apoi în 1955, au fost iarăși executate lucrări complexe de renovare și reparare, în special în exteriorul catedralei.
Interiorul bisericii este foarte impresionant, cu multe obiecte și picturi vechi care au o valoare inestimabilă, cum ar fi o pictură realizată de Anastase Damian, care domină interiorul catedralei cu frumusețea sa aparte. În 1961, aceasta a fost din nou renovată, dar de această dată a fost implementată o infrastructură privind electricitatea, dar și unele acțiuni de curățare a picturilor, a tronurilor, și multe altele.
În 1991 vedem pentru prima dată adăugirea unor icoane în mozaic, iar un an mai târziu au avut loc, iarăși, lucrări de renovare pentru partea exterioară a bisericii, la fel ca și recent în anul 2011.
În 2015 se amenajează curtea bisericii, pentru ca aceasta să fie cât mai frumoasă pentru cei care vor să petreacă un moment de relaxare și meditare, într-o zonă bogată în spații verzi.
În cadrul Catedralei putem găsi un bibliotecă ce cuprinde multe cărți de patrimoniu, cum ar fi liturgice, teologice, istorice, filozofice, etc., dar și alte scrieri de interes teologic, reviste vechi de câteva secole, și multe altele.
Biserica se află în apropierea Parcului Reconcilierii, în partea de Sud a orașului Arad. În jur mai putem vizita și Piața Rușilor, Piața Catedralei (stradă de unde se află și intrarea principală în catedrală), Teatrul Clasic Ioan Slavici și Piața Avram Iancu.
Adresă: Piața Catedralei, Nr.1, Arad, jud. Arad
Nr. tel: 0257 281 803 // 0721 690 530
Coordonate GPS: 46.170877 // 21.313254
Surse: www.catedralaveche.ro / wikipedia.org