Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș

Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș este o biserică ce are hramul dedicat „Înălțării Domnului”, fiind una dintre cele mai impozante clădiri din întregul centru istoric al orașului de reședință din inima Transilvaniei, din județul care îi poartă numele. Aceasta a fost ridicată între anii 1924 și 1934 de către protopopul Ștefan Rusu, pe același loc unde se află „Fântâna Cântătoare” din piața centrală. „Fântâna Cântătoare” a fost un pavilion de cupolă ce a fost construit de către Peter Bodor, un meșter celebru din România, construcția fiind finalizată în 1822. Este bine de știut că în anul 2007, Primăria Municipiului Mureș a aprobat crearea unei copii a celebrei fântâni în Piața Trandafirilor care înconjoară Catedrala Ortodoxă, dar din păcate proiectul a fost amânat până în prezent.

Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș este o adevărată operă de artă, ea fiind realizată de către arhitectul Victor Vlad, iar iconostasul de către Traian Bobletec. Celebrul pictor Virgil Simionescu a fost cel care a pictat interiorul clădirii, el fiind responsabil de picturile mai multor lăcașe de cult din România, cum ar fi cele din iconostasul Bisericii Greco – Catolice din Timișoara.

Pentru a realiza Catedrala Ortodoxă, au fost folosiți cei mai buni meșteri pe care România i-a avut disponibili în acea perioadă. Până și clopotele care încă mai domină în turnul bisericii au fost realizate în Timișoara, la un preț extrem de mare pentru acea perioadă. Conform mai multor surse, costul lăcașului religios a costat mai mult de 20.000.000 de LEI (două zeci de milioane), o sumă incredibil de mare pentru perioada interbelică.

Catedrala Ortodoxă din Târgu Mureș se află în inima centrului vechi, la capătul Parcului Piața Trandafirilor, pe strada cu același nume la numărul 1. Întreaga zonă este incredibil de frumoasă și nu trebuie să ratezi oportunitatea de a te plimba prin unul dintre cele mai frumoase centre de oraș din România.

Adresă:                                  Piața Trandafirilor nr. 1, Cod: 4300, Târgu Mureș

Coordonate GPS:                   46.54611 // 24.56378

Surse:                                     visit-mures.com // wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera