Catedrala Mitropolitană din Iași reprezintă scaunul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu hramul Sf. Paraschiva. Aceasta este una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Aceasta este una dintre cele mai importante obiective turistice și culturale ale Iaşiului, din punct de vedere religios, fiind vizitată anual de mii de turiști și credincioși.
Domnitorul Mihail Sturdza și mitropolitului Veniamin Costachi au fost cei care au pus bazele acestei construcții în Iași. Pe data de 8 August, în anul 1826, sunt emise documentele privind lucrările de proiectare și construire a noii biserici, fiind amplasată pe ruinele altor lăcașe de cult. Între anii 1833 și 1839 a fost ridicată biserica, după planurile arhitecților Johann Freiwald, Gustav Freiwald și Mihail Singurov, însă, pe data de 23 mai 1857, bolta centrală s-a prăbușit din cauza greutății masive pe care aceasta o avea. În urma acestui incident, biserica a rămas nefolosită pentru mai multe decenii.
Abia în anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatră de temelie, începându-se, astfel, refacerea catedralei. Arhitectul Alexandru Orăscu a fost cel care a refăcut, în totalitate, planurile bisericii, pentru a lua forma pe care o putem vedea și în zilele noastre. Lucrările s-au încheiat în anul 1887, pe data de 23 aprilie, când a avut loc sfințirea acesteia printr-un eveniment grandios la care a participat regele Carol I, dar și regina Elisabeta.
Catedrala Mitropolitană din Iași se află pe una dintre cele mai circulate străzi din oraș, pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Există multe metode de a ajunge la catedrală, zona fiind extrem de bine legată, din punctul de vedere al transportului în comun. Există o sumedenie de autobuze și tramvaie care circulă în această zonă, cele mai importante rute fiind: Tramvaiul 7 (Canta – Tudor Vladimirescu), Tramvaiul 9 (Copou – Tehnopolis), Autobuzul 50 (Gară – Aeroport), 1b (Copou – Baza 3) și 36 (Dacia – Breazu).
Date de contact:
Adresă: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 16, Cod: 700064, Iași
Nr. tel: 0232 215 454
Surse: ro.wikipedia.org / mmb.ro