Castelul Turnul Roșu din Boița, Sibiu

Localitatea Boița este cunoscută pentru priveliștile pe care le oferă, datorită poziției sale în inima munților. Dar, turiștii care vin pe aceste meleaguri rămân fără cuvinte atunci când realizează că satul nu oferă doar un prilej de relaxare, dar și oportunitatea de a descoperi clădiri vechi, care sunt încărcate de cultură și de o istorie lungă. Satul este atestat din punct de vedere documentar încă din anul 1488 și are pe teritoriul său mai multe obiective turistice, cum ar fi Turnul Spart, Turnul Roșu și 3 monumente care comemorează eroii căzuți în primul și în cel de-al Doilea Război Mondial.

Castelul Turnul Roșu a apărut ca și proiect undeva la sfârșitul secolului al XV-lea, dar acesta nu a fost terminat în totalitate decât abia în 1930, după aproximativ 400 de ani. Nu se știe cu exactitate de ce a avut loc acest lucru, dar se presupune că mercenarii și popoarele cuceritoare au asediat cetatea pentru o perioadă lungă de timp, clădirea în sine nefiind prioritară pe atunci. În schimb, putem spune cu certitudine că zidurile au rezistat eroic la atacul otomanilor, cel puțin asta ne spune istoria. Legenda locală ne sugerează că zidurile au fost vopsite cu sângele otomanilor, ca o metodă de a celebra nenumăratele victorii împotriva lor. Se spune că pe aceste meleaguri românii și sașii conviețuiau în armonie, unindu-și resursele pentru a lupta împotriva marelui imperiu.

Din păcate, astăzi clădirea funcționează ca și spital, lucru ce are loc încă din anul 2003. Între 1917 și 2003, cetatea a avut rolul de orfelinat. În momentul de față, castelul nu poate fi vizitat de către turiști, din cauza funcției pe care o exercită, iar acest aspect este cât se poate de trist. O clădire medievală, cu o istorie atât de bogată, ar trebui să funcționeze ca și muzeu, nu ca o instituție de bază în infrastructura statului. Dar, după cum bine știm, România preferă să aloce aceste terenuri diferitelor ministere, în loc să aloce fonduri pentru dezvoltarea unei noi clădiri, moderne.

Castelul Turnul Roșu din Boița se află expus la DN7 (E81) care leagă Sibiul de Râmnicu Vâlcea. Dacă pleci din Sibiu, trebuie să urmezi DN7 în Sud, unde vei trece prin localitățile Șelimbăr, Veștem, Tălmaciu și într-un final în Boița. Cetatea se află la mai puțin de 1 kilometru în Sudul satului de unde aparține administrativ.

Adresă:                                   Sud de Boița, pe E81

Coordonate GPS:                   45.62810 // 24.26550

Surse:                                     destepti.ro // ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Castelul Turnul Roșu din Boița, Sibiu

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.