Castelul Teleki - Uioara de Sus

Castelul Teleki este un obiectiv turistic cunoscut din această zonă a României. Construcția pentru acesta a început undeva în anul 1290, dar ea nu a fost finalizată decât abia 100 de ani mai târziu, neștiindu-se exact motivele. Totuși, știm că acesta a fost distrus la începutul secolului al XVIII-lea, iar în locul lui a fost ridicat castelul a căror ruine pot fi admirate și azi. Castelul Teleki a fost dezvoltat folosind stilul arhitectural gotic, undeva între anii 1850 și 1859, el fiind destinat familiei de nobili Banffy. Castelul Teleki a fost proiectat de către arhitectul Anton Kagerbauer.

Deși a fost construit un alt castel gotic, elemente care aparțin stilului eclectic, folosit acum 800 de ani, încă mai pot fi observate pe unele ziduri care încă mai rezistă la testul timpului. Acesta era, pe vremea lui, una dintre cele mai frumoase reședințe nobiliare nu doar din Transilvania, dar de pe întregul teritoriu românesc.

De fapt, istoria castelului este un pic mai complicată. Prima versiune a castelului își are originea undeva la începutul secolului al XIII-lea, fiind renovat pentru prima dată în 1581 de către Janos Galfi. Acesta a fost executat de unul dintre membrii familiei Bathory, iar castelul a ajuns în posesia contelui Istvan Mikes al II-lea, care a reconstruit castelul în stilul arhitectural baroc, proiectul începând în anul 1708 și finalizat abia în 1761. Dar, după mai puțin de 100 de ani, castelul a fost distrus aproape în întregime de către Simion Prodan, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria noastră. Fiind în paragină, castelul a fost vândut în 1854 lui Imre Miko de Hidveg, iar el l-a angajat pe arhitectul Anton Kagerbauer să îl reconstruiască, în stil gotic, dar cu elemente din stilul renascentist.

Astăzi, castelul se află în ruine, zidurile putând să cadă în orice moment. De aceea este recomandat să ai grijă dacă ajungi pe aceste meleaguri, deoarece unele persoane, în trecut, au suferit accidente din cauza zidurilor ce stau să cadă în orice moment. 

Castelul Teleki se află în apropierea drumului care leagă Unirea de Ocna Mureș, și anume pe Drumul Județean DJ107D, lângă râul Mureș.

Adresă:                                   Strada Zorilor, Uioara de Sus, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.39346 // 23.86869

 Surse:                                     monumenteuitate.org // ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Castelul Teleki - Uioara de Sus

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.