Casa Teleki din Târgu Mureș

Târgu Mureș este de departe unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu o mulțime de clădiri vechi și monumente istorice care ne trimit cu mult în trecut, într-o perioadă în care viitorul țării noastre era extrem de incert. Cu bune și cu rele, orașul a devenit un obiectiv turistic important pentru economia județului Mureș, dar și a țării.

 

Casa Teleki a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, între anii 1797 și 1803, iar ea mai este știută ca și „Palatul de Sub Cetate”, care astăzi găzduiește Biserica Reformată, Protopopiatul Mureșului și Protopopiatul Mureș – Câmpie. Aceasta a luat numele de la cel care a construit-o, Domokos Teleki, un conte și una dintre cele mai bogate persoane ale acelei ere din Transilvania. El a contribuit foarte mult la dezvoltarea orașului, de aceea o statuie care îl înfățișează a fost ridicată în anul 1994, în fața monumentului istoric Casa Teleki.

Casa Teleki se află situată la o aruncătură de băț de Cetatea Târgu Mureș și de Catedrala Înălțarea Domnului, fiind situată în mijlocul acestor două monumente istorice. De fapt, în apropiere, te poți pierde cu ușurință cu gândul datorită numărului mare de obiective turistice care acaparează întregul centru istoric. La doar câteva minute de mers pe jos vei ajunge la Piața Trandafirilor, unde sunt găzduite un număr extrem de mare de clădiri vechi, care prezintă o istorie și un nivel cultural extrem de ridicat.

Casa Teleki se află astăzi în condiții foarte bune, fiind renovată în mod constant de către cei care au grijă de monumentul istoric. Ea este un exemplu foarte bun al stilului arhitectural baroc, stil ce a dominat întreaga parte de Est a Europei în secolele XVIII și XIX. Clădirea se află la începutul Pieței Bernady Gyorgy la numărul 2, în partea de Nord a Pieței Trandafirilor.

Adresă:                                   Piața Bernady Gyorgy nr. 2, Târgu Mureș, jud. Mureș

Coordonate GPS:                   46.54668 / 24.56569

Surse:                                     visit-mures.com / cultura.inmures.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera