Deși multe persoane nu cunosc acest aspect, localitatea Lugoj a avut un rol important în istorie din cauza mai multor motive, dar cel mai important a fost cel legat de revoluționarea învățământului și dezvoltarea acestuia. Mai mult decât atât, el este un centru important din punct de vedere cultural și muzical, iar pe teritoriul său a avut loc cea de-a 2-a Adunare Națională a românilor din Banat, în anul 1848, unde s-a decis înființarea unei armate ce va fi armată în 6 zile de la întâlnire, numirea lui Eftimie Murgu ca și căpitan suprem al Banatului, recunoașterea națiunii române, folosirea limbii române în administrație și armată și numirea unui vicar mitropolitan român.
Lugoj este un oraș vechi ce are în componența sa mai multe clădiri istorice, cea mai veche dintre ele având o vârstă de peste 600 de ani, fiind reprezentat de turnul unei foste biserici: „Sfântul Nicolae.
Clădirea care adăpostește Casa Personalităților a fost construită între anii 1925 și 1927 de către arhitectul Ilie Purcariu în stil neoromânesc, iar ea a aparținut avocatului Nestor Porumb. Pe teritoriul ei putem găsi o mulțime de obiecte cu care se încearcă să se creeze aceeași atmosferă regăsită în Lugoj la finalul secolului al XX-lea. Așadar, muzeul deține fotografii, documente, obiecte personale, dar și multe alte artefacte care ilustrează viața pe care localnicii o aveau în acea perioadă.
Casa Personalităților din Lugoj se află în centrul orașului, în apropierea râului Timiș care străbate localitatea. Din păcate, la fel cum e în cazul multor clădiri istorice și muzee din România, nu există un site oficial de unde putem sustrage date exacte. Dacă dorești să afli orele de funcționare, va trebui să apelezi numărul de telefon exemplificat mai jos.
Date de contact:
Adresă: Splaiul C. Brediceanu, Nr. 6
Nr. tel: 0256 351 101
Coordonate GPS: 45.68572619081151 // 1.90191466115266
Surse: turistik.ro