Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, cu o carieră bogată în poezie și proză. El s-a născut în Ploiești în anul 1933 pe data de 31 Martie și a decedat 50 de ani mai târziu, pe 13 Decembrie 1983. Acesta a urmat liceul „Sfinții Petru și Pavel@ din Ploiești intre anii 1944 și 1952, iar mai apoi a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București, între anii 1952 și 1957. Un lucru neștiut de multe persoane este faptul că el și-a adunat toate poeziile „bășcălicoase”, așa cum le numea el, într-un volum numit „Argotice”, care a fost publicat în 1992, 9 ani după moartea acestuia.
Casa Memorială Nichita Stănescu se află pe strada cu același nume la numărul 1, în orașul Ploiești. Aceasta a fost inaugurată în mod oficial în anul 2002 și aparține instituției „Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova”. Aici putem găsi o sumedenie de obiecte personale, printre care și biroul unde scriitorul își făcea temele când era la școală, patul unde dormea, pianul la care exersa în fiecare zi, manualele acestuia de la școală, pendula tipică din anii 1950, fotografii cu el și familia lui, și multe altele.
Nichita Stănescu a fost o persoană simplă la bază, dar un geniu greu de egalat în istorie. Poeziile și lucrările sale domină literatura română, el îmbogățind-o într-un mod în care nu și-ar fi imaginat niciodată. În casa memorială vei putea găsi o mulțime dintre operele sale în format original, iar atmosfera creată te va duce cu siguranță cu gândul într-o eră de mult apusă.
Casa Memorială este deschisă de Marți până Duminică, Lunea fiind închisă, între orele 09 și 17.
Adresă: Strada Nichita Stănescu 1, Ploiești,
Surse: www.planiada.ro