Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași

Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași este o vilă situată în zona Copou, în apropierea Institutului Agronomic. Este o clădire veche care a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în 1842, de către fostul prim-ministru al României, Mihail Kogălniceanu. După moartea lui, marele compozitor român George Enescu s-a mutat în această reședință. Mihail Sadoveanu a locuit aici împreună cu familia sa, între anii 1918 si 1936, până când s-a mutat la București. 

Această casă a fost martora nașterii unora dintre cele mai importante opere scrise din România. Aici Sadoveanu a compus aproximativ 35 de opere, unde regăsim: primele două părți din "Frații Jderi", "Hanu-Ancuței", "Strada Lăpușneanu", "Zodia Cancerului", "Baltagul" și multe altele. În anul 1980, casa a fost transformată într-un muzeu, pentru a comemora nemurirea scriitorului și contribuția acestuia la cultura țării noastre. 

În prezent, casa găzduiește o parte dintre lucrurile personale ale scriitorului, cum ar fi documente, opere de artă, manuscrise, fotografii, ediții princeps, biroul folosit când acesta se afla la Fălticeni, cărțile din biblioteca personală, celebra pelerină din stofă, trofee de vânătoare, câteva dintre pălăriile pe care le-a purtat, masa de șah, și multe altele. Tot în cadrul muzeului găsim și singura expoziție documentară a lui Alexandru Husar, deschisă în anul 2010.

Situată în zona Copou, Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași se află pe o stradă care îi poarta numele, și anume Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12. Folosind transportul în comun, putem observa că există mai multe rute care traversează celebrul cartier: 1b (Copou – Baza 3), 9 (Copou – Tehnopolis), 36 (Dacia – Breazu), 42 ș(Copou – C.U.G. I) și 52 (Piața Alexandru cel Bun – Copou). 

Muzeul este deschis de Marți până Duminică, între orele 10:00 și 17:00, iar ultimul bilet este eliberat la ora 16:30, Luni fiind închis. 

Contact:

Adresa: Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, Cod: 700110, Iași

Nr. tel: 0747 499 408

Sursa:  hoinari.ro / muzeulliteraturiiiasi.ro / culturainiasi.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.