Mihail Kogălniceanu a fost una dintre cele mai importante personalități din România, care s-a născut la Iași pe 6 Septembrie 1817 și a decedat în Paris, pe 20 Iunie 1891. El a fost recunoscut ca scriitor, om politic, istoric dar și ca jurnalist, având, de-a lungul vieții sale, următoarele funcții: membru al Divanului Ad-hoc, prim-ministru al României, ministru de externe, ministru de interne și ministru plenipotențiar în Franța.
Casa memorială "Mihail Kogălniceanu" din Iași se află pe strada cu același nume, la numărul 11, într-o zonă veche a orașului, având în împrejurimi și alte clădiri istorice sau obiective turistice importante, precum Bojdeuca Ion Creangă. Casa reprezintă un monument istoric ce a fost construită în stilul arhitectural specific acelei perioade, și anume neoclasic. Expoziția care se află în prezent în muzeu reconstruiește atmosfera unei case de boieri din secolul al XIX-lea și cuprinde obiecte personale, documente și cărți ce aparțin istoricului și omului politic român, Mihail Kogălniceanu. Cea mai importantă expoziție din muzeu, la ora actuala, este: Expoziția „Pașoptiști moldoveni, pașoptiști munteni”, care prezintă, printre altele, 12 panouri cu fotografii și documente ale celor mai de seamă personaje din secolul al XIX-lea: Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, frații Golescu, Nicolae Bălcescu și I.C. Brătianu.
În timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, casa a suferit foarte mult din punct de vedere estetic, ea fiind renovată între anii 1946 și 1948 de către Gheorghe Băileanu, președintele Epitropiei Institutelor Școlare din acea perioadă. Aceeași persoană a luptat pentru ca muzeul reprezentat de Casa Memorială Mihail Kogălniceanu să fie declarat monument istoric, acest lucru fiind definitivat abia în 1955. Cu toate că muzeul a fost închis foarte mulți ani, fapt ce se datorează lipsei de inițiativă a statului român, el a fost redeschis pe data de 4 Martie 2012.
Situat în Copou, pe Strada Mihail Kogălniceanu nr .11, autobuzele și tramvaiele care circulă în apropierea acestei zone, sunt: 1b (Copou – Baza 3), 9 (Copou – Tehnopolis), 36 (Dacia – Breazu), 42 (Copou – C.U.G. I) și 52 (Piața Alexandru cel Bun – Copou). Puteți vizita muzeul între orele 10:00 și 17:00 de Marți până Sâmbătă, inclusiv, iar prețul unui bilet este de 8 RON pentru adulți, 4 RON pentru pensionari și 2 RON pentru elevi și studenți.
Date de contact:
Adresă: Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11, Cod: 700454, Iași
Nr. tel: 0232 258 422
Surse: culturainiasi.ro / palatulculturii.ro / planiada.ro