Casa Ion Zidaru din Bistrita mai este cunoscuta si sub denumirea de casa Andreas Beuchel. Cladirea este unul din cele mai importante monumente de arhitectura din Municipiul Bistrita, are o arhitectura apartinandu-i stilului gotic tarziu, dar si cu elemente din stilul renascentist. Arhitectura gotica se regaseste in prezent in profilatura ancadramentelor si nervurilor boltii incaperii de la parter.
In secolul XIII pe locul unde este amplasata cladirea se gasea o constructie de lemn utilizata drept atelier pentru prelucrarea pieilor si mai tarziu pentru prelucrarea fierului. Casa a fost construita in jurul anului 1500, fiind preluata din 1522 de Andreas Beuchel. Dupa moartea acestuia casa este trecuta in patrimoniul primariei, care i-o vinde in anul 1533 lui Christian Pomarius. Din 1538 cladirea i-a apartinut lui Ion Zidaru, un mester pietrar care in vremea lui Petru Rares a lucrat in Moldova. Acesta a detinut casa pentru numai opt ani si desi perioada a fost una scurta legaturile acestuia cu voievodul Moldovei a facut ca locatia sa-i poarte numele. In secolele urmatoare constructia a suferit modificari, fiind prelungit pasajul boltit si adaugat un nou corp de cladiri spre curte. In secolul XX este refacut actualul balcon de pe fatada principala.
In aceasta cladire se afla in prezent un restaurant iar la etaj din anul 2010 sunt spatii de cazare cu specific medieval. Imobilul apartine familiei unui medic bistritean care l-a cumparat in perioada interbelica.
Adresa: Piata Centrala nr. 30, Bistrita
Surse: primariabistrita.ro