Casa cu Lacăt a fost construită în anul 1815 de către Iosif Winkler, un arhitect și un comerciant vienez, stabilit în Arad la începutul secolului al XVIII-lea. După 36 de ani, aceeași persoană a decis să extindă clădirea, adăugându-i astfel un etaj.
Clădirea a fost construită folosindu-se stilul arhitectural eclectic, iar la început ea a fost sediul breslelor arădene, o urmă a acesteia fiind reprezentată de butucul de lemn învelit în tablă aflat în partea clădirii cu vedere la strada Piața Plevnei. Acesta a fost construit în jurul anilor 1830, iar butucii erau un simbol regăsit în marile capitale și orașe europene din acea perioadă. Tradiția era ca meșterii (supranumiți calfe) să bată un cui ori de câte ori treceau pe la casa breslelor, în cazul nostru Casa cu Lacăt și Trunchi. Ideea era ca fiecare cui să aibă o formă diferită, pentru a putea reprezenta respectivul meșter/ respectiva calfă. Din păcate, totuși, la finalul anului 1872 a fost publicată o lege în care se desființau breslele, moment în care și vechea tradiție a luat sfârșit. Se numește casa cu lacăt deoarece trunchiul de copac este înconjurat de o bară metalică, aceasta fiind închisă cu un lacăt.
Conform legendei populare, proprietarul clădirii a spus că cine va reuși să deschidă lacătul care ține bara metalică din jurul butucului, va primi casa ca și recompensă. Desigur, e imposibil ca acel lacăt să fie deschis, deoarece el nu are nici o gaură pentru nici un fel de cheie. El poate fi observat și în ziua de azi, fiind păstrat același dispozitiv prezent și acum 200 de ani.
Deasupra ușii la intrare este inscripționat anul 1851, dar nu acesta este anul inaugurării casei așa cum am spus mai sus, ci 1815. Casa cu Lacăt și Trunchi se află pe strada Tribunul Dobra numărul 7, la intersecția cu strada Piața Plevnei și poate fi vizitat 24 de ore pe zi, 7 zile din 7.
Date de contact:
Adresă: Str. Tribunul Dobra nr. 7, Arad, jud. Arad
Coordonate GPS: 46.168854 // 21.318516
Surse: ro.wikipedia.org // drumliber.ro