Cariera de la Moneasa - județul Arad

Cariera de la Moneasa este o carieră de unde se extrag diverse tipuri de roci, dar și marmură neagră și roșie, toate fiind, de fapt, calcare din perioada jurasică, puțin metamorfozate. Cel mai probabil, cariera dispune de cele mai moderne metode de exploatare a rocilor de pe întreaga suprafață a României, deoarece valoarea lor este foarte mare, cele găsite pe aceste meleaguri fiind extrem de rare la nivel mondial.

În carieră au fost descoperite totuși de-a lungul anilor mai multe peșteri, dar care în ziua de astăzi sunt fie distruse, fie imposibil de accesat datorită lucrărilor de exploatare din zonă. Mai mult decât atât, avem aici chiar și un obiectiv turistic, reprezentat de un cuptor din piatră granit, folosit pentru a topi fierul, acesta având o vechime de aproximativ 200 de ani, funcționabil chiar și astăzi. De fapt, cariera din Moneasa este cunoscută în istorie ca fiind o zonă în care prelucra fierul, încă din secolul al XVII-lea.

Întregul peisaj care înconjoară cariera de la Moneasa este incredibil de frumos, cu mulți versanți și dealuri cu păduri virgine. Este un obiectiv turistic pe care nu îl cunosc prea mulți români, dar cu siguranță cei care vin aici vor fi adânc impresionați și dori să revadă locul, cât mai rapid cu putință.

Cariera de la Moneasa se află la granița dintre județul Arad și județul Bihor, în apropierea Peșterii Cristalelor Moneasa. Pentru a ajunge aici, dacă vii dinspre Sebiș, va trebui să străbați întregul sat Moneasa pe Drumul Județean DJ792B, iar înainte de a ajunge la granița cu județul Bihor, va trebui să faci stânga pe o stradă nemarcată, care te va duce inițial la Peștera Cristalelor Moneasa și mai apoi la carieră. Conform informațiilor găsite în mediul online, cariera este deschisă pentru turiști 7 zile din 7, 24 ore pe zi, iar acest lucru este posibil deoarece ea este încă exploatată în ziua de astăzi.

Date de contact:

Adresă:                                   Moneasa, Cod: 317220, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.474330 // 22.280248

Surse:                                    www.romguide.ro // statiuneamoneasa.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cariera de la Moneasa - județul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.