Canalul Bega din Timișoara – județul Timiș

Canalul Bega este un canal artificial lung de 114 kilometri, care leagă, în ziua de azi, Serbia și România, și anume orașul Timișoara cu Titel. Acesta a fost creat acum aproximativ 3 secole, iar el a apărut ca o necesitate pentru a transforma zonele mlăștinoase din jurul Timișoarei. Astfel, a fost redus și riscul de inundații cu care era asociat orașul, iar mlaștinile din zonă s-au uscat, ca urmare.

Este bine de știut, totuși, că în 1753 au apărut primele inundații catastrofale din istoria Timișoarei, și a fost ordonat crearea unor noi canale de legătură, pentru a minimaliza inundațiile care dominau această parte a țării noastre. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor au avut loc mai multe inundații, dar autoritățile au răspuns prompt de fiecare dată prin soluții simple dar ingenioase, cum ar fi înălțarea digurilor de pe Timiș și Bega. Mai mult decât atât, la finalul secolului al XVIII-lea, Timișoara devine primul oraș din România care oferă localnicilor o metodă de transport în comun pe apă, lucru nemaivăzut pe teritoriul țării noastre până atunci.

Canalul Bega a fost proiectat inițial la ordinul lui Claudiu Mercy în anul 1728, dar el a fost continuat de Maximilian Emmanuel de Fremaut, iar, ca urmare, în anul 1752 apare în scrierile oficiale că Timișoara este recunoscută ca un oraș-port. În ziua de astăzi, după cum bine știu localnicii, canalul nu navigabil, ultimul transport de mărfuri având loc în 1958, iar 9 ani mai târziu fiind oprite toate navele folosite pentru transportul în comun.

Centrala hidroelectrică este cea mai veche hidrocentrală din România și a fost inaugurată în anul 1910. Aceasta este clasificată, în ziua de azi, ca monument istoric, dar ea începe să se deterioreze odată cu trecerea anilor, datorită lipsei de implicare a autorităților pentru lăcașele de acest gen.

Date de contact:

Adresă:                                   Timișoara, România – Titel, Serbia

Surse:                                     www.timisoara-info.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Canalul Bega din Timișoara – județul Timiș

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.