Biserica Greaca Metamorphosis (Schimbarea la fata) Constanta

Biserica Greaca este o biserica care are hramul "Schimbarea la Fata" si este construita prin contributia comunitatii grecesti din oras primind primit aprobarea sultanului Abdul Aziz. Constructia a fost finalizata in anul 1867 desi (pe fatada este indicat anul 1868) dupa planul arhitectului grec I.Teoharidi, ce a fost adaptat normelor dimensionale fixate la Constantinopol cat si unei dorinte clasicizante prin care grecii aflati in exil liber alegeau sa perpetueze, apolitic, spiritul Helladei.

Interiorul sau de tip biserica are o sala ce este impartita atat longitudinal cat si transversal prin stalpi poligonali pozitionati cu capitel fitomorf ce sprijina o arcada si cu balcoane. Acesta a fost zugravit de un pictor venit de pe Muntele Athos, Aghiograf care a completat biserica cu picturile specific, imagini care s-au deteriorate de timp si au fost inlocuite dupa 1984. Scarile si pavimentul au fost realizate din marmura adusa din Grecia iar credinciosii au adus de-a lungul anilor, obiecte de cult costisitoare, achizitionate de la Constantinopol si Venetia, pe care le-au donat bisericii.

Odata cu venirea anului 1897 se decide efectuarea primelor reparatii iar intre 1922-1924 se zidesc cele patru ferestre de pe latura nordica, iar ancadramentele lor din piatra se pastreaza pana astazi. In anul 1947 se adauga pe latura dreapta un turn clopotnita a carui semicupola se sprijina pe coloane scurte, dar acceasta constructie tarzie tulbura simetria fatadei impartita prin pilastri cu capitel, in trei registre verticale.

Adresa: Str. Mircea cel Batran Nr. 36

Foto via I Love Constanta

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Greaca Metamorphosis (Schimbarea la fata) Constanta

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.