Biserica Fortificata din Biertan - Sibiu

Biserica Fortificata din Biertan - Sibiu.

Biertanul este dominat de actuala biserica evanghelica, monument gotic ale carui temelii au fost puse acum o jumatate de mileniu. Terminata catre 1510-1516 biserica se afla in mijlocul unei cetati taranesti intarite, construite spre a rezista invaziilor turce din secolul al XV-lea. Edificiul, cu ziduri de aparare ce inconjura o incinta ovala, cu 5 turnuri patrate, face parte din grupul de biserici fortificate situate in zona Tarnavelor, unde se gasesc centre similare ca Homorodul si Apoldul. Lucrarile de fortificare au fost contemporane cu ultima etapa a construirii bisericii, de dupa 1515, cand monumentului i se adauga un etaj fortificat. Cu cele trei nave separate de stalpi octogonali de aceeasi inaltime, ea ramane ultimul exemplar notabil de acest gen al bisericii-hala din Transilvania.

In interiorul bisericii, ornamentul principal este amvonul de piatra care, impreuna cu un stalp al naosului central, este decorat cu reliefuri, marcand astfel o perioada de innoire a artei transilvanene a cioplirii in piatra. Aceeasi asociere intre goticul tarziu si Renastere o dovedeste altarul din 1515, avand un registru central, cu figurine sculptate in lemn, reprezentand personaje participante la Crucificare, cu scene pictate din viata Mariei sau copilaria lui Iisus si figuri de sfinti. In centru se afla o alta "Crucificare", o alegorie a mantuirii prin sacrificiu, motiv iconografic al literaturii mistice germane, unde credinta este identificata simbolic cu un arbore pe ale carui ramuri stau apostoli ai bisericii crestine.

Urme ale picturii murale se afla in asa-numitul "turn al catolicilor", unde scenele cu caracter eschatologic, pictate intr-o maniera eleganta, dovedesc din nou ultima varsta a artei gotice. Exista aici, provenind dintr-o epoca stilistica mai tardiva, aflata sub inraurirea Renasterii germane si a Barocului, sculpturi funerare puse pentru importante personalitati sasesti. Multe dintre aceste lucrari sunt opera binecunoscutului artist transilvanean de secol XVII, Elias Nicolai, constructor de monumente funerare aici la Biertan si de asemenea la Sighisoara si Malancrav.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Adresa web: www.biertan.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Fortificata din Biertan - Sibiu

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.