Una dintre cele mai impresionante şi frumoase cladiri ale Sibiului, Biserica Evanghelica, a fost ridicata in secolul XIV, pe locul unde exista o veche biserica romanica din secolul 12. In 1471 au avut loc lucrari de transformare a edificiului. Astfel capela şi sacristia au fost marite şi a fost ridicata o tribuna deasupra navei sudice. In 1488 a fost adaugata o capela din care se pastreaza doar peretele vestic.
Avand o inaltime de 73,34 m, turnul bisericii Evanghelice este cel mai inalt din Transilvania. Cele patru turnulete pe colturi semnifica dretul de condamnare pe care il avea oraşul. Edificul in stil gotic este format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, un transept spre vest, apoi o nava centrala şi cele doua laterale, şi turnul masiv format tot din trei nave. Biserica dispune de o orga, cea mai mare din sud-estul Europei.
Pe peretii laterali interior sunt prezente grupuri de epitafuri mari din piatra datand din sec. XVII şi XVIII. Baldachinul de piatra se afla pe partea stanga, iar in zona centrala gasim o o cristelnita de dimensiuni gigantice realizata in 1438 de meşterul Leonardus. Altarul actual dateaza din secolul XIX. In biserica pot fi admirate piese de mare valoare, chiar daca o serie de vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiri meşteri sibieni, nu sunt accesabile publicului.