Biserica din Groapa - Sibiu

Amplasata pe valea raului Trinkbach, de unde si de numirea de biserica din groapa, locasul de cult a fost ctitorit de Stana, vaduva lui Hagi Petru Luca. Aceasta a fost ridicata intre anii 1788-1789 in cartierul Iosefim, fiind una dintre primele biserici ortodoxe din Sibiu. In urma unui cutremur din 1802 biserica a fost refacuta din temelii de bogatul negustor Hagi Constantin Popp, care era casatorit cu fiica Stanei Hagi Luca. Constructia a suferit numeroase modificari, fiind ifluentata de arhitectura vieneza. Peretii interiori ai bisericii au fost pictati in anul 1961 de catre pictorul Nicolae Brana.

Biserica din Groapa este formata dintr-un singur corp cu absida semicirculara si cu un turn cu trei nivele deasupra pridvorului. Este incadrata de doua cladiri-monument istoric ridicate tot de Hagi Constantin Popp. La nord de se afla casa parohiala, iar la sud se afla Scoala veche romaneasca unde s-au tinut si primele cursuri ale scolii romnesti din Sibiu. 

in cimitirul lacasului de cult sunt inmormantati Ioan Codru Dragusanul, Zaharia Boiu, Moise Fulea, episcopul Vasile Moga si mitropolitii Miron Romanul si Ioan Metianu.

Adresa: Str. Justitiei nr. 5

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera