Biserica Caramidarii de Sus – Sector 6

Pictura Bisericii Caramidarii de Sus este de o mare valoare culturala. Ea a fost realizata in anul 1877 de catre pictorul Gheorghe Ioanid, cel mai cunoscut ucenic al lui Gheorghe Tattarascu. Ridicata in anul 1805, pana atunci neexistand niciun asemenea lacas in Caramidarii de Sus, fosta mahala pe locul careia se afla centrul largit al Bucurestiului in zilele noastre. In 1827, din cauza unui cutremur, biserica este distrusa din temelii si este refacuta din donatiile contribuabilor. In 1838, un alt cutremur surpa de tot biserica. De-abia in 1847 este terminata refacerea acestei cladirii, gratie stradaniei oamenilor vremii.

Dupa 27 de ani, Biserica Caramidarii de Sus este iarasi in paragina, iar, in momentul in care ar fi trebuit sa reinceapa constructia ei, ia foc de la o scanteie pornita de la o locomotiva. Cu donatiile societatii de cai ferate, lacasul e terminat in 21 aprilie 1878. Atunci s-au ridicat urmatoarele: tampla (catapeteasma) din lemn de tei, in locul celei de zid cu toate icoanele praznicare, , invelisul bisericii din tabla de fier, clopotele, podul de la cor (cafasul) cu scara lui de fier, amvonul a fost zidit, patru candele de argint (cele de la catapeteasma) si a fost facuta si pictura — toate acestea exista si astazi. 

In 1909, Biserica este intarita, se fac ornamentele de afara si se pune mozaic pe jos . Intre 1923 si 1925, se introduce iluminatul electric si este impodobita cu vitralii, sfesnice de alama si mobilier nou de stejar cu lambriuri. In 1983 are loc o ultima si mare restaurare.

Contact:

Adresa: Str. Grozavesti, nr. 7

Foto via Wikia

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Caramidarii de Sus – Sector 6

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.