La Vest de Mediaș, în mijlocul regiunii istorice Transilvania, găsim orașul Dumbrăveni, o localitate istorică unde găsim rămășițe ale unei perioade de multe apuse, cum ar fi ruine de așezări dacice, romane, dar și unele unelte și obiecte care provin încă din neolitic. Dar, din punct de vedere administrativ, Dumbrăveni a apărut în mod oficial în anul 1332, când localitatea a fost găsită pe unele scrieri vechi privind impozitele din acea perioadă.
Deși Dumbrăveni are pe teritoriul său mai multe obiective turistice, care mai de care deosebite, nici una nu este la fel de impresionantă precum Biserica Armenească. Primii armeni au ajuns pe aceste meleaguri încă de la mijlocul secolului al XVII-lea, aceștia fiind cei responsabili pentru superba clădire. Ei au realizat biserica folosind mai multe elemente arhitecturale, dar cel găsit în preponderență fiind stilul baroc. Biserica Armenească din Dumbrăveni a fost construită între anii 1766 și 1791, iar armenii au decis să ridice și statui în fața clădirii, ale lui Petru și Pavel. Aceasta au fost realizate de către maestrul Simon Hoffmayer, un sculptor foarte renumit în acea perioadă.
Atunci când vei ajunge pentru prima dată în fața bisericii vei observa că turnurile sale nu sunt simetrice. Unul dintre vârfuri a căzut acum un secol, datorită vânturilor puternice cauzate de o furtună. Din păcate, autoritățile nu au refăcut monumentul istoric nici până în ziua de astăzi.
Este foarte ușor să ajungi în Dumbrăveni dacă ai ca punct de plecare orașul Mediaș. Urmează cursul drumului DN14 care duce în Estul localității, iar odată ce ai ajuns în dreptul satului Șaroș pe Târnave, continuă drumul pentru câteva sute de metri până când drumul se bifurcă. Apoi, continuând drumul vei ajunge pe Strada Gării și mai apoi pe DJ142C, care te va duce aproape de centrul din Dumbrăveni, unde vei găsi și majoritatea obiectivelor turistice.
Adresă: Strada Zorilor 4, Cod: 555500, Dumbrăveni
Coordonate GPS: 46.22865 // 24.58117
Surse: biserici-romania.ro // ro.wikipedia.org