Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipova

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipova face parte dintr-un ansamblu de monumente istorice care conține două clădiri importante: Biserica Adormirii Maicii Domnului și Școala Românească. Aceasta din urmă a fost construită undeva la începutul secolului al XIX-lea și este una dintre cele mai vechi și iconice școli de pe aceste meleaguri. Biserica Adormirea Maicii Domnului, în schimb, a fost construită undeva în secolul al XIV-lea, cel mai probabil în jurul anului 1338.

Aceasta conține și una dintre cele mai impresionante colecții de cărți de pe teritoriul României, cea mai veche avându-și originea în anul 1645. De fapt, aceasta nu este doar o bibliotecă, deoarece ea funcționează mai mult ca un muzeu, având în interiorul său veșminte vechi diaconești, icoane, cădelnițe, cruci, engolpioane, și multe altele, majoritate dintre ele datând din secolele XVI și XVII.

În anul 1792 a avut loc cea mai mare extindere din istoria bisericii, unde arhitectura a fost dezvoltată în stilul baroc. Totuși, tip de aproximativ 150 de ani nu au fost făcute lucrări de restaurare, până la apariția ministrului Sever Bocu, care a reușit să aducă biserica la stadiul impresionant în care se află astăzi. În acea perioadă de la începutului secolului al XX-lea, ferestrele au fost împodobite cu vitralii, bolta a fost ridicată la 14 metri (având 7 metri în trecut), iar structura exterioară a fost întărită.

În ziua de azi, Biserica Adormirea Maicii Domnului funcționează în mod normal, dar întreaga structură necesită lucrări de restaurare, deoarece au trecut peste 100 de ani de la ultimele îmbunătățiri, iar acest lucru este vizibil în mod clar atunci când vei ajunge în preajma ei. Ansamblul se află pe strada 9 Mai din Lipova, dominând întregul peisaj și întreaga zonă ce înconjoară structura.

Adresă:                                   Strada 9 Mai, Lipova, Cod: 315400, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.0927905 // 21.6987335

Surse:                                     ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lipova

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.