Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia este o biserică ortodoxă ctitorită de Petru Rareș în anul 15ș32, în satul Baia din județul Suceava. Aceasta se află la mai puțin de 10 kilometri de Fălticeni și la 35 de kilometri de Suceava.

Localitatea Baia, situată la 7 km în Sud-Vestul orașului Fălticeni, este străbătută de râul Moldova. Aceasta este una dintre cele mai vechi localități din Moldova, avându-și originile încă din perioada medievală. Documente străvechi menționează că Baia și Câmpulung - Muscel au fost locuite încă din anul 1300 și au funcționat ca așezări orășenești.

Un document străin din 1339 menționează Baia ca fiind "cel mai mare oraș de la Est de Carpați". Localitatea era un târg important, locuit de negustori și meșteșugari de origini etnice diferite (români, sași, unguri, armeni, și alte minorități). Baia a devenit prima capitală a statului feudal Moldova, lucru confirmat prin actele deținute de Ludovic de Anjou.

Săpăturile arheologice efectuate în ultimul deceniu al secolului al XX-lea, atât în interiorul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului din Baia", cât și în întreaga incintă a monumentului, au dus la descoperirea temeliei unei alte biserici construită anterior celei ridicate de Petru Rareș, precum și a unor monede voievodale din vremea lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu.

Deși, în ziua de astăzi, Baia este doar un sat, este foarte ușor de observat, după o simplă vizită, că localitatea are o istorie bogată. Satul este împânzit cu clădiri vechi, obștești, iar Biserica Adormirea Maicii Domnului reprezintă punctul cu cel mai mare interes din Baia. Au fost efectuate multe lucrări de restaurare, mai ales între anii 1993 și 2005. În acea perioadă, pe lângă restaurarea zidurilor și a structurii, au fost refăcute și unele picturi cu o valoare culturală inestimabilă. Lucrările au durat peste 10 ani deoarece au fost găsite, pe aceste meleaguri, ruine care datează încă din perioada medievală.

 Cel mai apropiat oraș de Baia este Fălticeni, dar infrastructura acestuia lipsește cu desăvârșire, neavând prea multe metode de a ajunge în Baia. Există câteva microbuze, dar este recomandat să călătoriți în această parte a țării cu mașina personală, astfel puteți evita problemele ce pot apărea oricând dacă folosiți un mijloc de transport în comun.

Date de contact:

Adresă: Strada Petru Rareș 1, Cod: 727020, Baia

Nr. tel: 0230 572 508

 Surse: ro.wikipedia.org / crestinortodox.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.