Barajul si Lacul de acumulare Oașa

Lacul de acumulare Oașa se află în inima Munților Șureanu, în Defileul Oașei, iar barajul care îi poartă numele a fost inaugurat în anul 1979, iar centrala subterană Gâlceag a fost deschisă un an mai târziu. Lacul se află la o altitudine de 1255 de metri și are o suprafață totală de aproximativ 441 de hectare, fiind unul dintre cele mai mari de acest gen din România, și cel mai mare lac de acumulare din această zonă.

Întregul complex se află pe râul Sebeș, iar acesta leagă județele Alba și Sibiu, de-a lungul Drumului Național DN67C, știut de către mulți dintre noi ca fiind celebra „Transalpina”. Acest drum traversează Munții Parâng și e cea mai înaltă șosea din România (atinge și pragul de 2145 de metri în Pasul Urdele), ea făcând legătura între Novaci și Sebeș, unind astfel județul Gorj de județul Alba.

Totuși, este bine de știut că există un scenariu apocaliptic care poate deveni realitate în cazul apariției unor fisuri. Dacă barajul va ceva, atunci dezastrul va fi absolut iminent. De exemplu, dacă barajul va ceva, atunci apa va ajunge în localitatea Șugag în doar 24 de minute, iar apa va avea o înălțime de peste 30 de metri. Dar și Sebeș va avea de suferit, deoarece apa va ajunge la localitate în 52 de minute, iar înălțimea apei va fi de minimum 7 metri. Desigur, cu toții sperăm că acest scenariu să nu aibă loc niciodată, dar adevărul este că toată infrastructura din România suferă din cauza lipsei investițiilor. Într-o notă mai pozitivă, întreaga zonă care înconjoară lacul este incredibil de frumoasă, fiind un prilej deosebit de relaxare pentru cei care doresc să treacă prin aceste meleaguri.

Barajul și Lacul de acumulare Oașa se află în Sudul Sebeșului, la 62 de kilometri distanță, și deși acesta este cel mai mare oraș din zonă, barajul aparține în mod administrativ de localitatea aflată la mijlocul distanței, Șugag. Totuși, mai este un drum care duce către baraj, și anume pe Drumul Județean DJ704, care pleacă din Cugir în Sud, dar acesta nu este de aceeași calitate precum cel exemplificat mai devreme.

Adresă:                                               granița județelor Alba și Sibiu, DN67C

Coordonate GPS:                               45.58815 // 23.62909

 Surse:                                                 ro.wikipedia.org // Foto by: Calatoresc.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Barajul si Lacul de acumulare Oașa

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.