Prezentare
Reşedinţa judeţului Mehedinţi, Drobeta–Turnu Severin este un oraş cu port la Dunăre şi o populaţie de peste 100.000 de locuitori, dintre care majoritatea apaţin etniei române, dar se întâlnesc comunităţi mici de maghiari, germani, sârbi, turci, greci şi cehi. Din punct de vedere confesional cea mai mare parte a populaţiei aparţine religiei ortodoxe, iar restul locuitorilor sunt romano–catolici, baptişti, penticostali, greco–catolici şi reformaţi.
Educație
În Drobeta-Turnu Severin există un număr de grădiniţe, licee, colegii şi universităţi. Învăţământul superior este compus din două facultăţi, de Ştiinţe Economice şi de Construcţii.
Turism
Cele 29 de unităţi de cazare, comform Ministerului Turismului, se împart în hosteluri, hoteluri, camere de închiriat şi pensiuni turistice.
Transportul rutier și aerian
Transportul în Drobeta-Turnu Severin este asigurat de linii de transport în comun, o gară și o autogară și drumuri naționale prin care este legat de orașele importante din țară.
Transportul urban este asigurat de linii de transport public și de firmele de taxi, Igrek (0252.949), OK-Severin (0252.941) și Nova-Severin (0252.944). Transportul local este asigurat de autobuzele care acoperă majoritatea suprafeței teritoriale.
Din gara Craiova pleacă trenuri spre București, Timișoara, Orșova, Croiava, Arad, Băile Herculane și Caracal. Autogara Craiova pune la dispoziția călătorilor rute regulate spre Timișoara, Reșița, București, Calafat, Râmnicu Vâlcea și Hunedoara. Există două curse externe regulate spre Spania și Grecia.
Prin Drobeta-Turnu Severin trec două drumuri naționale, DN56A spre Magravit și DN67 spre Râmnicu Vâlcea și un drum european E70 care face legătura dintre București și Timișoara.
Orașul Drobeta-Turnu Severin nu dispune de aeroport, totuși există două aeroporturi apropiate la Dolj și Timișoara, de unde pleacă curse regulate spre orașe precum Veneția, Munchen, Bergamo, Roma, Iași, Florența sau București.
Obiective turistice și instituții
Vestigiile vechiului lagăr roman Drobeta sunt vizibile și astăzi în Drobeta-Turnu Severin. Acesta a fost distrus și refăcut de mai multe ori de-a lungul anilor, oprindu-și activitatea în anul 602, când triburile avare distrug mai multe așezări romane de pe malul nordic al Dunării.
Podul lui Traian a fost construit între anii 103–105 după planurile arhitectului Apolodor din Damasc. Astăzi, se mai văd o parte din pilonii de susținere a podului lung de 1.135 m, lat de 14.55 m și înalt de 18.60 m.
Castelul de apă a fost construit între anii 1910–1913 conform proiectului inginerului Elie Radu. Acesta a fost ridicat pentru a a sigura alimentarea cu apă a orașului, aceasta realizându-se direct din Dunăre.
În Drobeta-Turnu Severin se găsesc biserici ale diferitelor culte. Se pot vizita Catedrala Ortodoxă "Nașterea Maicii Domnului", Biserica Romano-Catolică "Sfânta Maria, Neprihănit Zămislită", Biserica Baptista "Filadelfia", Biserica "Sfântul Gheorghe" și Sinagoga de rit sefard, care este un monument arhitectural.
Muzeul Porților de Fier și-a deschis ușile publicului în 1912, pe când se numea "Muzeul Istoric al Liceului Traian". De atunci, patrimoniul muzeului a crescut, fiind înființate diferite secții precum istorie, științele naturii, etnografie și artă.
Timp liber
Cele patru parcuri publice ale orașului Drobeta-Turnu Severin s-au dezvoltat odată cu orașul. Parcul Drăgălina include ruinele Cetății Severinului și clădirea Palatului Cultural Theodor Costectu. Parcul Rozelor a fost înființat între anii 1895–1898 și include Monumentul–criptă al Eroilor și clădirea Hotelului Parc. O plimbare prin Parcul Central, realizat între anii 1899–1901, oferă prilejul de a descoperii busturile împăratului Traian și al regelui Decebal. Bustul lui Eminescu și grupul statuar Theodor Costescu și Elevul se găsesc în parcul liceului Traian.
Pentru o după amiază de relaxare, Severin Shopping Center vă așteaptă cu mai multe tipuri de magazine, printre care magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, electronice, cosmetice și lenjerie. De asemenea, există un supermarket, mai multe restaurante și un loc de joacă pentru cei mici.