Cazare Targu Jiu

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Zone
Facilitati
Facilitati in camera

Cazare Targu Jiu

1 proprietati
Cazare Targu Jiu

Prezentare

Orașul în care s-a născut cunoscutul sculptor român Constantin Brâncuși, Târgu Jiu este reședința județului Gorj, din regiunea istorică Oltenia. Numele provine de la râul Jiu de care este străbătut de la nord spre sud. Prima atestare documentară este din anul 1406 sub numele de Jiul, într-un act al voievodului Mircea cel Bătrân. Populația este formată în mare parte din români, dar există și alte etnii într-un procentaj mic. Din punct de vedere religios peste 98% din populație aparține religiei ortodoxe.

Educație

Învățământul superior asigură studenților programe de educație în concordanță cu cererile pieței de muncă. Astfel, Universitatea Constantin Brâncuși oferă pregătire în domeniile Inginerie, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, Educație Fizică, Litere, Kinetoterapie, Asistență Medicală, Arte și Științe ale Educației.

Turism

Turismul este în continuă dezvoltare, fiind construite noi unități hoteliere pentru a acoperi cererile turiștilor. Astfel, conform Ministerului Turismului, în Târgu Jiu sunt 41 de unități de cazare, printre care hoteluri, pensiuni turistice, hosteluri, moteluri, camere/apartamente de închiriat.

Transportul rutier și aerian

Trasportul local este asigurat pe 8 linii, legând punctele importante ale orașului. Cele 3 firme de taxi, Number One (0253 922), Dismolex (0253 212 121) și Intercity (0253 206 011), asigură un transport rapid și confortabil pe toată suprafața orașului.

Din Autogara Târgu Jiu se pot lua autobuze care asigură transportul spre comunele și satele din julul orașului. Cursele cu destinații naționale și internaționale au plecări din Autogara Expres Transport. Cursele interne sunt spre Timișoara, Cluj-Napoca, București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, iar cursele internaționale sunt spre țări precum Anglia, Spania, Belgia și Germania.

Prin gara CFR Târgu Jiu trec zilnic peste 35 de trenuri asigurând legătura spre Constanța, București, Craiova, Arad, Deva sau Petroșani.

Obiective turistice și instituții

Reședința județului unde s-a născut cel mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși, deține cele mai consacrate opere ale acestuia prezente în Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Parcul Central. Masa Tăcerii reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Poarta Sărutului semnifică trecerea spre o altă viață. Un omagiu adus soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului se materializează printr-o lucrare a lui Brâncuși, Coloana Infinită. Monumentul inaugurat la 27 octombrie 1938 este compuns din 15 moduli, pulverizate cu sârmă de alamă.

Muzeul Gorjului a fost înființat la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a fost întemeiată de Alexandru Ștefulescu o colecție istorică și arheologică a școlii primare de băieți din Târgu Jiu. În prezent, acesta are în subordine Muzeul Arhitecturii Populare și casele memoriale: Constantin Brâncuşi din satul Hobiţa, comuna Peştisani, Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu, Tudor Vladimirescu din comuna Vladimir şi Ion Popescu-Voiteşti, comuna Bălăneşti precum şi peştera de Polovragi.

Un alt muzeu care merită vizitat în Târgu Jiu este Muzeul de Artă, înființat în 1984, aflat în Parcul Central, aproape de operele lui Constantin Brâncuși. Încăperile muzeului sunt pline de opere de artă ale unor artiști cunoscuți, fiind prezente opere realizate de Ion Murariu, Vasile Blendea, Iosif Keber și Ștefan Popescu, portrete academiste realizate de pictorul brașovean Mișu Popp, lucrări ale maestrului Corneliu Baba și lucrări ale artiștilor mai tineri gorjeni.

Cultul ortodox este reprezentat prin două biserici, Biserica „Sfinţii Apostoli" și Biserica „Sfinţii Voievozi".  Ambele au fost realizate în perioada anilor 1700, fiind pictate în stil bizantin.

Timp liber

Iubitorii de artă sunt aşteptaţi la teatrul şi cinematograful prezente în oraşul Târgu Jiu. Actorii de la Teatrul Elvia Godeanu susţin spectacole din repertoriul românesc şi străin, iar cinematografele Sergiu Nicolaescu și Cinema City oferă filme în format 2D şi 3D.

O plimbare până în Parcul Central dezvăluie două dintre operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi: Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului.. Acestea se află în vechea Grădină Publică, care are o suprafaţă de 10 ha şi cuprinde specii dendrologice şi Aleea Scaunelor.