Targoviste este resedinta si cel mai mare oras al judetului Dambovita, situat deasupra vaii Ialomitei, in regiunea Muntenia. Prima atestare documentara oficiala este din 1406 intr-un act al lui Mircea I. Basarab catre manastirea Tismana. Populatia este formata preponderent din comunitatea romana, dar se intalnesc tigani si alte etnii. Din punct de vedere religios, majoritatea locuitorilor este de religie ortodoxa, urmata de adeptii religiei romano – catolice si alte confesiuni.
Invatamantul superior este reprezentat de Universitatea Valahia, care ofera programe de pregatire pentru nivelurile de licenta, master si doctorat. Facultatile de Drept si Stiinte Sociale, Stiinte Economice, Inginerie Electrica, Electronica si Tehnologia Informatiei, Stiinte si Arte, Stiinte Umaniste, Ingineria Mediului si Stiinta Alimentelor, Infineria Meterialelor, Mecanica si Teologie Ortodoxa ofera studentilor specializari la zi, frecventa redusa si la distanta.
Conform Ministerului Turismului, in Targoviste exista 11 unitati de cazare , dintre care un motel de o stea, 6 hoteluri si pensiuni turistice clasificate la 2** (stele) si 3 hoteluri si o pensiune turistica care ofera servicii si acomodare de 3*** (stele).
Transportul rutier si aerian
In Targoviste transportul public este impartit in 3 tipuri de trasee: principale, secundare si exterioare. Cele principale si secundare acopera transportul calatorilor intre cele mai importante puncte ale orasului. Cele exterioare asigura transportul calatorilor spre comunele si satele de la margine orasului Targoviste. Cele patru firme de taxiuri, Vialcar (0245.949), Cartaxo (0245.760.836), Comtax (0245.210.535), Blue (0245.941), asigura transportul rapid si confortabil al calatorilor cu preturi incepand de la 1,77 RON/km. Din autogara Targoviste exista curse regulate zilnice spre cele mai importante orase ale Romaniei, Sibiu, Brasov, Constanta, Ramnicu Valcea, Buzau, Ploiesti sau Pitesti, si spre Spania in fiecare zi in afara de duminica.
Pe cale ferata orasul targoviste este legat de Bucuresti, Ploiesti si Pietrosita, fiind un nod feroviar secundar. De asemenea, gara Targoviste deserveste prin linii industriale mari operatori economici ai orasului precum Mechel, Otelinox, UPET, Erdemir, Romlux, Rondocarton si Cromsteel.
Cele trei drumuri nationale care strabat orasul Targoviste, DN71, DN72, DN72A, fac legatura spre Sinaia, Ploiesti, Campulung, Gaesti si Tartasesti.
Obiective turistice si institutii
Orasul care a detinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar si cultural-artistic al Tarii Romanesti, ofera astazi o reprezentare a ctitoriilor domnitorilor care au locuit la Curtea Domneasca din Targoviste. Sunt prezente 18 biserici si manastiri, printre ctitorii acestora se numara domnitorii Radu cel Mare, Petru Cercel, Vlad Calugarul, Vasile Lupu, Neagoe Basarab si Matei Basarab. Un tur al bisericilor si manastirilor din Targoviste dezvaluie puternice influente brancovenesti, deoarece acesta a construit si refacut multe lacasuri de cult in timpul domniei sale. Printre acestea se numara si Curtea Domneasca , prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, ce dateaza de pe vremea lui Mircea cel Batran.
Aceasta a suferit numeroase reconstructii si adaugiri sub Vlad Tepes, Radu de la Afumati, Petru Cercel si Constantin Brancoveanu, care a transformat doua case domnesti intr-un palat in stil branconvenesc. Curtea Domneasca a fost incendiata in timpul luptelor turco – austriece, in 1737, doar Biserica Domneasca fiind reparata. Astazi, in interiorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca se pot vizita Biserica Domneasca, beciul casei domnesti din sec. al XVI – lea, Biserica Sf. Vineri, ctitorita de domnitorul Vlad Calugaru, si Turnul Chindiei, construit de domnitorul Vlad Tepes in secolul al XV –lea. Cladirea masoara 27 de metri, iar cu timpul a devenit simbolul orasului si cea mai importanta atractie turistica. Acesta gazduieste acum o expozitie de documente, arme si obiecte care au apartinut lui Vlad Tepes. In fosta casa a coconilor ridicata de Constatin Brancoveanu fiilor sai, a fost infiintat in 7 iulie 2000 Muzeul National al Politiei Romane. Cladirea construita in stil neoclasic adaposteste o expozitie care incepe din 1821, din momentul in care Tudor Vladimirescu a infiintat primul serviciu de ordine publica. Aici se pot admira documente de legislaţie purtand semnaturi ale domitorilor, uniforme, insemne de grad, carţi, publicaţii, periodice, albume, drapele, lucrari de arta cu tematica adecvata, arme de foc si albe.
Calugarul de origine sarba, Macarie, a fost chemat la Targoviste de catre domnitorul Radu cel Mare pentru ca sa tipareasca documente bisericesti in limba slavona. In 1508 a fost infiintata prima tipografie din ordinul aceluiasi domnitor la manastirea Dealu. Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti, aflat intr-o cladire impunatoare pe care mesterii domnitorului Constantin Brancoveanu l-au ridicat la inceputul secolului al XVIII – lea, reprezinta o succesiune de aspecte privitoare la dezvoltarea scrisului si a tipariturilot pe teritoriul romanesc. Colectia muzeului cuprinde importante muniscrise si tiparituri, structurate pe secole, ornamente tipografice utilizate in epoca si un model de tiparnita datand din 1778.
Timp liber
Teatrul Municipal Tony Bulandra a fost infiinţat in 1996, iar in 2010 impreuna cu Teatrul Mihai Popescu şi Casa de Culuta a fost transformat in Teatrul Municipal Targovişte. Acesta are doua secţii: de dramaturgie şi de copii şi tineret. Piesele puse pe scena sunt jucate de actori cunoscuţi, cu repertorii ale scriitorilor şi scenografisol romani, dar şi straini.
Cele doua cinematografe, Cinema VIP 3D şi Cinema Independenţei, ofera iubitorilor de film proiecţii ale filmelor romaneşti, dar şi filme straine. Cinematograful VIP 3D dispune de tehnologie moderna, care permite proiecţia filmelor in format 3D.
In Parcul Chindia se afla gradina Zoologica din Targovişte. Parcul a fost infiinţat la iniţiativa domnitorului Petru Cercel. In gradina zoologica pot fi admirate maimuţe, lei, tigri, reptile, pasari exotice, hipopotami, urşi, lupi, caprioare, pescaruşi, ponei, ştruţi, lame şi alte animale.
Una dintre cele mai romantice locuri de intalnire din Targovişte se intinde intre Bvd. Libertaţii şi Bvd. Mircea cel Batran. Parcul Mitropoliei gazduieşte bustul lui Tudor Vladimirescu şi al maicii Smara, cat şi Mitropolia, una dintre cele mai frumoase biserici ale cetaţiide scaun.