Prezentare
Reşedinţa judeţului cu același nume, oraşul Botoşani este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfânta Maria în anul 1350. Populaţia este preponderent formată din comunitatea română, dar se întâlnesc şi ruşi, evrei, greci şi rromi. Din punct de vedere al aparteneţei religioase cei mai mulţi locuitori aparţin bisericii ortodoxe, dar există şi romano–catolici, reformaţi, penticostali, baptişti, adventişti de ziua a 7-a şi musulmani.
Educație
Universitatea Petre Andrei și Universitatea Danubius îşi aşteaptă studenţii cu specializări precum Drept, Comunicare şi Relaţii Publice, Ştiinţe Economice și Ştiinţe Administrative.
Turism
Conform Ministerului Turismului în Botoşani există 14 unităţi de cazare, reprezentate de pensiuni, hoteluri și camere de închiriat cu clasificare diferită.
Transportul rutier și aerian
Transportul în Botoșani este asigurat de autobuze, tramvaie, taximetre și linie de cale ferată, care fac legătura şi cu unităţile de cazare existente în oraş.
Transportul feroviar nu este foarte dezvoltat, existând rute doar spre comuna Verești, Leorda și orașul Suceava. Legătura cu marile orașe ale României se face prin Suceava, cu schimbarea trenului.
În Botoșani nu există aeroport, dar este situat aproape de două orașe care dispun de tranport aerian: Suceava și Iași.
Drumul european E58 care străbate orașul Botoșani face legătura între zona de nord-vest a țării cu zona de nord-est, fiind o punte de legătură între România și Ucraina, Polonia și Rusia. Drumurile naționale DN 29B și DN 29 leagă Botoșani de Dorohoi, respectiv Suceava.
Transportul intern este deservit de două linii de tramvai, dar și de maxi-taxi, care circulă pe 5 linii legând punctele majore din oraș.
Companiile de taxi acoperă necesarul de transport neacoperit de transportul public. Prețurile celor companiilor Taxi Europa (0231.585.850), Taxi Colibri (0231.510.001) și Taxi President (0231 535 353) încep de la 2 RON/km.
Obiective turistice și instituții
În trecut, orașul Botoșani a reprezentat un important târg al Moldovei, fiind amplasat la intersecția principalelor drumuri comerciale. Cu timpul însă, el a pierdut din puterea economică, dar a rămas cu puternice influențe istorice, prezente în zilele noastre prin clădirile din oraș și prin expozițiile din muzeele inființate de-a lungul timpului.
În Botoșani se produce și comercializează ceramică tradițională de tip Kuty și Cucuteni. Acestea se produc la atelierul de ceramică a familiei Iacinschi, unde meștera Sonia Iacinschi realizează platouri, farfurii, ulcioare, căni, vaze, cahle și alte obiecte de decor.
Muzeul Județean este împărțit în secții precum etnografie, istorie, arheologie și artă, care prezintă elemente ale civilizației rurale și cele mai semnificative momente din evoluția zonei Botoșanilor. Aici se pot admira meșteșugurile tradiționale (torsul, cusutul, cojocăritul, olăritul), costumul popular, datinile și obiceiurile specifice acestei zone, interioare de locuință, dar și lucrările artiștilor plastici Ștefan Luchian și Octav Băncilă.
Două personaje importante din istoria României s-au născut în Botoșani. Istoricul Nicolae Iorga a copilărit în casa care a fost transformată în casă memorială, unde este expusă o expoziție foto-documentară cu primele ediții ale operei lui Nicolae Iorga, iar o altă cameră adăpostește o bibliotecă istorică. O clădire construită în stil ecletic de inspirație franceză adăpostește Casa Antipa, locul de naștere a marelui biolog Grigore Antipa și a fratelui său, naturalistul Nicolae Leon.
Centrul vechi este un loc perfect pentru o plimbare. Fiind cea mai veche parte a orașului din punct de vedere al arhitecturii, aici pot fi admirate clădiri cu destinație comercială datând din secolele XVII – XVIII.
Timp liber
Pasionații de teatru sunt așteptați la cele două teatre de care beneficiază orașul Botoșani. Clădirea Teatrului Mihai Eminescu a fost inaugurată în 1914, aici activând o trupă talentată de actori care a participat la numeroase festivaluri din țară. Sala mare a teatrului găzduiește unele concerte simfonice susținute de către Filarmonica de Stat din Botoșani.
Teatrul de Păpuși Vasilache a fost înființat la 1 mai 1953, cea dintâi premieră având loc la data de 25 iunie 1953. Repertoriul cuprinde atât povești din operele și basmele românești și internaționale, cât și adaptări după marii scriitori internaționali.
Iubitorii de cumpărături sunt așteptați în Botoșani Shopping Center sau în Uvertura Mall, unde vor găsi magazine dintre cele mai variate de îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, mobilă, restaurante, cafenele, hipermarketuri și diferite servicii. După cumpărături puteți face o oprire la Cinema Unirea sau Cine Globe, care proiectează filme noi internaționale și românești.