Vulcanii noroiosi sunt niste formatiuni create de gazele naturale care provin de la peste 3000 de metri adancime, ce trec printr-ul sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Aceste gaze imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul care s-a format iese la suprafata iar in unele locuri se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare cu cele ale vulcanilor. In sa namolul care iese la suprafata este rece deoarece vine din straturile de argila.
Vulcanii noroiosi din Buzau se alfa pe locul 31 in topul destinatiilor favorite autohtone. Acestia se gasesc in comun a Berca si au fost remarcati prima data de francezul H. Cognand in anul 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere din zona.
In apropiere de acest important obiectuv turistic mai puteti vizita Manastirea Cetatea Berca sau Manastirea Ratesti. Manastirea Berca se afla in localitatea Berca si apartine unei vechi manastiri brancovenesti ce poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Zidita precum o cetatea medievala, Manastirea Berca si curtea ei centrala sunt imprejmuite de ziduri de caramida foarte groase avand un rol de aparare. In timpul razboaielor clopotnita bisericii a fost folosita ca un turn de observatie. Biserica este zidita in forma de cruce si are doar o turla pe naos si un pridvor. In anul 1741, manastirea este inchinata ca metoc Episcopului Buzaului insa astazi in biserica se afla doar vechile ruine ale curtii boiesti care sunt declarate monumete istorice. Manastirea Ratesti se afla la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de orasul Buzau si poarta hramul Sfintei Treimi si Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir. Aici se afla aproximativ 60 de maici si este o manastire ortodoxa. La sfarsitul secolului al XVI-lea, manastirea era un schit modest de calugari avand doar o biserica mica de lemn, inchinata Sfintei Treimi. In anul 1752 acest schit a fost parasit probabil din cauza greutatii vremurilor respective, insa este reinfiintat in anul 1760 datorita donatiei facute de boierii Scarlat si Alexandru Hrisoscobu, insa de aceasta data devine manastire de maicute. In anul 1784 s-a construit o biserica de lemn in cinstea Sfantului Mare mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. In anul 1875, in complexul monahal al Manastirii Ratesti cuprinde urmatoarele constructii: scoala, Biserica cea mare, clopotnita, arhondaricul, corpul cu 12 chilii si trapeza. In anul 1861, la Manastirea Ratesti s-a infiintat o Scoala pentru maici si pentru fetele sarace din comunele alaturate. Iar in anul 1922 aici s-a infiintat Scoala de Cantari Bisericesti iar astazi se gaseste aici Seminarul Teologica care a fost infiintat in anul 1996. Descopera alte obiective turistice din Buzau !