Transfagarasanul, drumul care traverseaza Muntii Fagaras
Transfagarasanul, drumul care traverseaza Muntii Fagaras

Transfagarasanul este drumul care traverseaza Muntii Fagaras, cei mai inalti munti ai Romaniei, insa nicidecum nu este un drum oarecare. Acest drum nu se poate strabate cu o viteza a masinii mai mare de 40 de km/ ora din cauza ca pe traseu se intalnesc foarte multe serpentine. Pe acest traseu se gaseste cel mai inalt tunel de 887 m si se intinde de la Capra la Balea Lac, dar si 27 de viaducte si poduri. Tunelul strabate muntele Paltinum iar aerisirea se face in mod natural datorita curentilor de aer extrem de puternici. In interiorul tunelului este un trotuar de un metru latime, iar banda de circulatie este de 6 metri.


Lacul Balea se afla la aproximativ 77 de km de orasul Sibiu. Este un lac glaciar format la o altitudine de 2040 m, in Muntii Fagaras. Dimensiunile sunt de 360 m in lungime, suprafata de 46508 m patrati si adancimea de 11,35 m. In anul 1932 acest lac a fost declarat rezervatie stiintifica. Se poate ajunge la el pe traseul Transfagarasan doar in timpul verii, iar in restul timpului cu telecabina de la cabana ''Balea Cascada''. In anul 1904 a fost ridicata aici prima cabana de catre Societatea Carpatina Transilvaneana, si inaugurata la data de 29 august 1905. In anul 2006 a fost construit in apropierea acestui lac primul hotel de gheata din Europa de Est in forma unui iglu de 16 locuri.


Tot in Muntii Fagaras se afla un lac de acumulare si anume Lacul Vidraru. Se afla pe Raul Arges si a fost creat in anul 1965 pentru productie de energie electrica. Este situat intre Muntii Fruntii si Masivul Ghitu si aduna apele raurilor Capra, Buda, Cernat, Topolog si raul Valea lui Stan. Suprafata sa este de 893 ha si are o lungime de 10,3km. Adancimea apei este de 155 m iar volumul de 4465 milioane ml. Construirea Lacului Vidraru a durat cinci ani si jumatate iar constructiile au inceput in anul 1960. Au fost nevoie de foarte multi oameni la construirea acestui lac si de foarte multe materiale. Cand s-au finalizat const ructiile, acest lac se afla dupa criteriul inaltimii pe locul 8 in Europa si pe locul 20 in lume. Turistii care doresc sa simta adrenalina in vacanta pot practica Bungee Jumping pe barajul lacului.


Intr-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrica Vidraru amplasata subteran, poate sa produca energie electrica de aproximativ 400 Gwh.. Capacitatea ei instalata este de 220 MW.

Afla mai multe despre Transfagarasan de la comunitatea Calatoresc.ro