Atunci când călătorești, te aștepți ca drumul lung și obositor să fie suficient încât să adormi rapid și adânc atunci când te pui la somn. Din păcate însă, asta nu se întâmplă întotdeauna așa cum ți-ai dori. Fie că vorbim de factori externi, care nu depind de tine, sau de factori interni, ca atunci când te macină prea multe gânduri, există momente în care ai nevoie să apelezi la câteva trucuri pentru a avea un somn odihnitor, în special atunci când ești într-o călătorie și nu-ți permiți să pierzi somn. Iată ce poți face.
Când îți faci rezervarea
Dacă știi că urmează să călătorești la Cluj, spre exemplu, atunci când îți cauți unde să stai pe timpul șederii tale în oraș, adresează câteva întrebări unității de cazare 3 stele Cluj la care vrei să stai. Poți întreba dacă hotelul se află lângă o zonă zgomotoasă, dacă îți pot oferi o cameră la mijlocul coridorului (asta pentru că în general, camerele din mijloc sunt cele mai liniștite – sunt suficient de departe de lift încât să nu se audă zgomotul acestuia și suficient de departe de încăperea în care sunt ținute ustensilele de curățat pentru fiecare etaj) sau dacă hotelul se află în renovări sau a fost recent în renovări (pentru că renovările înseamnă gălăgie, iar dacă au fost renovări recente, mirosul poate fi deranjant pentru un nas sensibil). Totodată, poți întreba dacă îți pot fi oferite diferite tipuri de pernă, pentru a te asigura că nu este prea fermă sau prea moale pentru tine.
Când ajungi la unitatea de cazare
Nu te baza pe nivelul de oboseală pe care îl ai pentru a-ți asigura un somn odihnitor. În schimb, asigură-te că nu asociezi patul cu nicio altă activitate în afară de somn. Nu lucra în pat, nu citi în pat și, în special, nu mânca în pat. Asta poate transmite semnale greșite creierului tău și te poate face să te simți mai treaz decât ai vrea. Asigură-te că poți regla temperatura camerei tale și că o cobori puțin. Oamenii sunt programați genetic să își coboare temperatura corpului în timpul somnului și, dacă încăperea e prea caldă, somnul tău nu va fi unul împlinit. Desigur, nu trebuie nici să tremuri de frig – reglează temperatura în așa fel încât să te simți comod și confortabil învelit cu o pătură sau așternuturile din camera de hotel. Totodată, poți să tragi draperiile, care, de cele mai multe ori, sunt suficient de groase încât să blocheze lumina complet sau să folosești o mască de ochi.
Înainte să adormi
Cu siguranță ai câteva obiceiuri pe care le faci acasă, înainte de culcare. Nu le lăsa acasă, continuă-ți rutina și atunci când te cazezi la un hotel. Pentru că ești într-un mediu nou și necunoscut, aceste obiceiuri pe care le faci înainte să dormi acasă, te pot ajuta să transmiți creierului că e timpul pentru somn și deci să îți provoace o stare de somnolență mai rapid. Încearcă să eviți lumina puternică (cum e cea de la telefon sau monitorul unui laptop) înainte de somn și totodată, dacă e posibil, nu consuma alcool înainte de culcare. Alcoolul este un inhibitor al somnului și nu îți permite să ajungi în stadiile mai adânci ale somnului, cele care sunt cu adevărat odihnitoare. Acesta este motivul pentru care, atunci când consumi mai mult alcool, te trezești extenuat. Nu uita să agăți semnul cu „nu deranjați” pe ușă, în special dacă nu trebuie să te trezești devreme, pentru că, în unele hoteluri, cameristele își încep activitatea chiar și la ora 8 dimineața. Nu vrei să fii trezit în mijlocul unui vis de echipa de curățenie, nu-i așa?
Dacă, odată ce te-ai pus în pat, nu reușești să adormi, ridică-te din pat și găsește-ți ceva de făcut. De preferat, citește o carte, fiind așezat la masă, pentru 10 – 15 minute, sau până când te simți pregătit să încerci din nou. Atunci revii în pat și, să sperăm, ai parte de un somn odihnitor.