Salina Turda - un loc excelent pentru relaxare și sănătate
Salina Turda - un loc excelent pentru relaxare și sănătate

Cluj Napoca este un oraș excelent pentru un city break. Numeroasele evenimente, obiectivele turistice cu o valoare istorică mare, dar și aerul medieval al străduțelor și a piețelor, fac din Cluj o atracție turistică apreciată de mulți turiști. Însă, Cluj Napoca este înconjurat de numeroase locuri verzi și obiective turistice cunoscute național și internațional care merită vizitate în orice anotimp. Printre acestea se numără și Salina Turda.

Aflată la doar 30 de km de Cluj Napoca, Salina Turda este locul ideal unde oricine poate petrece o zi întreagă de relaxare. Aceasta a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, dar a avut un moment de decădere după anul 1840 datorită concurenței tot mai puternice a salinei de la Ocna Mureș. În anul 1932 a fost închis, pentru ca între anii 1950 – 1992 să fie redeschis și utilizat ca depozit de brânzeturi. Începând cu anul 2008, Salina Turda a intrat într-un amplu proces de modernizare, iar în 2010 a fost redeschis publicului.

În cadrul salinei se pot vizita galerii și săli special amenajate care oferă o incursiune în trecutul salinei și posibilitatea de a străbate câteva dintre locurile de unde se extrăgea sarea. Prima galerie, și probabil cea mai cunoscută, care se poate vizita este Galeria Franz Josef, care a fost punct de acces în salină pentru turiști până în momentul finalizării proiectului de modernizare. Aceasta a fost săpată între anii 1853 – 1871, fiind o galerie orizontală, pentru a ușura și ieftinii transportul sării la suprafață.

Sala Crivacului este locul unde se poate admira un troliu cu ax vertical antic. Acest troliu, cunoscut și sub denumirea de crivac sau gepel, era acționat de forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatate din mina Rudolf. Pe axul crivacului este sculptat anul construcției sale – 1881.

Cele mai importante mine ale salinei sunt Mina Rudolf și Mina Terezia. Mina Rudolf, ultimul loc în care a fost exploatată sarea, este adâncă de 42 de metri, lată de 50 de metri și lungă de 80 de metri. Pentru a ajunge la vatra minei, trebuie coborâte 172 de trepte, echivalentul a 13 etaje. Pentru cei care nu pot parcurge distanța pe jos, există un lift panoramic din care se poate admira toată mina. Cea de-a doua mină, Mina Terezia, are formă conică și o înălțime de până la 112 m. Aici s-au format în timp o cascadă de sare, un lac subteran și stalactite. De asemenea, se mai pot vizita Mina Iosif – Sala Ecouri, Sala puțului de extracție, Sala de apel, Mina Gizela și Mina Anton.

Pentru relaxare, în interiorul salinei sunt amenajate numeroase spații de agrement care cuprind minigolf, bowling, bărcuțe pe lacul subteran, biliard, mese de ping pong, teren de sport, loc de joacă pentru copii, roată mare, debarcaderul mina Terezia și un amfiteatru cu o capacitate de 180 de locuri. Pentru cei care doresc să beneficieze de proprietățile curative ale salinei, pot încerca ștrandul cu apă sărată, bazinul de înot acoperit sau serviciile oferite de centrul SPA.

Transportul la salină se poate face cu mașina personală, autobuzele puse la dispoziția turiștilor sau cu mașina închiriată. Sunt numeroase firme de rent a car care pun la dispoziția doritorilor mașini de închiriat în Cluj Napoca și care oferă prețuri foarte bune pentru toate buzunarele. Salina Turda se poate vizita în fiecare zi de Luni până Duminică între orele 09:00 - 16:00. Tariful de intrare pentru adulți este de 20 lei/persoană, pentru copii/elevi/studenți tariful este de 10/persoană, iar pentru pensionari 10 lei/persoană.