Considerat a fi cel mai nou si cel mai joasa unitate a Romaniei, Delta Dunarii este cea mai mare si cea mai bine conservata delta de pe continentul European, fiind inclusa in anul 1991 in patrimoniul mondial al UNESCO. Este cunoscut faptul ca fata de alte delte ale Terrei, aici s-a pastrat o biodiversitate mai ridicata, ceea ce inseamna ca putem intalni o mare varietate de specii, multe dintre acestea fiind protejate de lege, interzicandu-se vanatoarea sau chiar pescuitul anumitor specii.
Printre speciile protejate pot fi amintiti: pelicanul cret, cormoranul mic, lopatarii, tiganusii, starcii, egretele, piciorongul, califarul rosu, gasca cu gat rosu. In Delta Dunarii se afla o fauna si flora variata, mai putin intalnita in alte regiuni ale Romaniei sau chiar nemaintalnita.. Dintre plante enumeram: otratelul de balta, aldrovata, alge planctonice, plante vasculare, intalnim insecte precum rusalia si vaduva neagra, dintre reptile: sarpele rau, vipera de stepa si balaurul dobrogean, putem gasi mamifere precum: cainele enot, vulpe mistret, vidra,lupul, dihorul, hermelina,caprioara,bursucul,vaca carpra,porcul si specii marine ca: crap, salau, somn, stiuca, amfibieni. Se spune ca acest loc exotic a devenit cunoscut datorita speciilor de pasari (327 specii), majoritatea dintre ele fiind migratoare (egreta mare,rata rosie, lebada,hoitarul alb care migreaza din Asia, rata salbatica, fluierasul negru, barza alba, cocorul, gasca cu piept rosu etc). Delta Dunarii este cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta, ocupand 2,5% din suprafata Romaniei si anume 3446 km 2, locul 22 dintre deltele lumii.
Acest teritoriu considerat mirific sau un paradis al Romaniei, este defapt locul unde se intalneste fluviul Dunarea ( al doilea fluviu al Europei ca marime) cu Marea Neagra. Astfel cand Dunarea ajunge la Patlageanca, se bifurca in doua brate: Bratul Chilia (in nord) si Bratul Tulcea (in sud) cel din urma despartindu-se la randul sau in alte doua brate si anume Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe. Insa nu se afla pe teritoriul Romaniei intreaga delta, ci o anumita portiune se gaseste pe teritoriul Ucrainei. Datorita modului in care se reflecta soarele la surafata apei din delta, aici soarele straluceste mai mult decat in celelalte regiuni ale Romaniei.Vegetatia specifica este cea de mlastina stuficola care acopera o mare parte din delta(78%). In aceasta regiune intalnim 2 orase:Tulcea si Sulina, cel din urma fiind cel mai estic oras al Romaniei, si 15 asezari rurale. Locuitorii acestor asezari sunt majoritatea romani (89%), dar si unguri (4%), romi, (7,1%) ucrainieni, turci,rusi, germani, bulgari, greci.