Podul lui Dumnezeu – Podul natural de la Ponoarele
Podul lui Dumnezeu – Podul natural de la Ponoarele

Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural al Romaniei, si pe locul doi in Europa, avand o lungime de 30 m, latimea de 13 m, iar inaltimea de 9 m grosime. Vestigiu al Pesterii Podului rezultat prin surparea tavanului acestuia, este unicul pasaj natural rutier functionabil la nivel national.Ca structura petrografica este alcatuit din calcar.

Legenda spune ca demult, in Pestera Ponoare locuia necuratul, iar satenii nemaisuportand rau pe care il facea, au cerut lui Dumnezeu o scapare. Rugaciunile fiindu-le ascultate, Dumnezeu a lovit cu palma tavanul pesterii care s-a prabusit peste intrare, insa necuratul a scapat pe cealalta iesire a pesterii. Dupa care s-a agatat cu ghearele de varful Dealului Pesterii, formand santuri in calcar. Apoi s-a inaltat pe Stanca Diavolului de unde ii veghea pe oameni care intrau in pestera, iar uneori ii inneca in Lacul Zaltonul Mare.

Mai sunt si alte legende care spun ca podul a fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca peste el dupa ce a fost alungat din sat, sa ajunga la Tismana sa construiasca o manastire. Aceasta legenda pare a fi reala pentru ca se spune ca Sfantul Nicodim trebuia sa construiasca o manastire deasupra unei cascade care i s-a aratat in vis. Oprindu-se la Ponoarele doua familii i-au pus in traista o gaina taiata si un cutit. Astfel el a fost acuzat de furt si a trebuit sa plece rusinat desi era nevinovat. De aceea a lasat un blestem, ca apa sa se zbuciume, sa fie inghitita de pamant si sa fie fara pesti, lucruri care sunt prezente si in ziua de azi.

De o parte si de alta a podului se afla lacurile Zaltonul Mic si Zaltonul Mare. Cel din urma este cel mai mare din Romania, are o adancime de 20 de metri si o suprafata de aproximativ 2 km patrati, insa pe timp de seceta seaca.

Zaltonul Mic se spune ca este fara fund si ca nimeni nu a reusit sa-i atinga fundul, insa este defapt o gura care nu poate prelua toate apele din vale in timp ce ploua si de aceea se umple. Se spune ca atunci cand mlastinile ajung pe pod, doar Dumnezeu poate sa-i mai salveze pe oameni. Intr-adevar, doi soferi si un biciclist care au trecut pe acolo si au cazut in prapastie au scapat cu viata, desi masinile soferilor s-au facut praf.

Tot in regiunea Ponoarele se afla si cea mai mare padure din tara, padurea de liliac Ponoarele ( 20 de hectare).