Judetul Maramures este situat in partea de nord vest a Romaniei. Pe langa peisajul geografic deosebit pe care il ofera, aici puteti intalni case memoriale, muzee, monumente arhitecturale traditionale (peste 200), biserici din lemn.
Cum in Maramures prelucarea lemnului s-a dezvoltat mai mult decat in celelalte regiuni, multe dintre obiectivele turistice au ca element principal lemnul.
Poarta Maramureseana este construita din lemn de stejar si este considerata unul dintre simbolurile importante ale judetului. Portile ei au fost de multe ori comparate cu celebrul ''Arc de triumf''si se stie ca aspectul exterior al costructiilor au niste semnificatii deosebite fiind costruite de ''nemesii'' care traiau candva in aceste locuri.
La muzeul de etnografie si arta populara din Baia Mare s-au pastrat cateva colectii de pecetari ale fratilor Victor si Iuliu Pop si a preotului Mircea Antal din Breb, acestea fiind obiecte din lemn pastrate cu sfintenie de catre femei in lada cu zestre, nelipsite candva din casa femeilor din Maramures, pe care le foloseau in mancarea painilor rituale precum pastele si prescura.
Portul popular este un alt element important, traditional pe care trebuie sa-l vezi daca ajungi in Maramures. Cu un stil autentic, neschimbat odata cu trecerea anilor, localnicii imbraca cu mandrie acele haine sustinand traditionalele spectacole ale regiunii.
Coregrafia din cadrul spectacolelor sustinute are o ritmica variata, bogata si unica.Unul dintre dansurile specifice este cel in perechi ce poarta numele de ''Invartita''.
Trambita, cavalul, chitara, vioara si fluierul se numara printre principalele instrumente folosite in cadrul sectacolelor. Oricat de esentiale sunt acestea, in lipsa lor, ritmul este dat de bataile din palme si tropotul pasilor. Refrenele cantecelor, repetate la intervale regulate de timp au rolul de a mentine o stare de spirit care se pare ca este benefica pentru cei care asculta.
Deasemenea au si o arta culinara specifica caracterizata ca fiind ecologica. Printre principalele lor alimente se numara: laptele, casul, urda, jitnita, slanina, balmos, horinca.
In orasul Baia Mare puteti vizita Turnul Stefan, turnul-clopotnita a foste bicerici ''Sfantul Rege Stefan''. Acesta a devenit un obiectiv cultural in anii '90 cand s-a desfasurat manifestarea ''Poezia din turn'' in acest loc. Cu siguranta veti fi curiosi sa vedeti Cimitirul vesel din Sapanta, cunoscut pentru crucile viu colorate de pe morminte, si pentru imaginile ce descriu scene si activitati din viata persoanelor inmormantate dar si versuri pline de umor in amintirea acelor persoane. Pe cealalta parte a crucii pot fi consemnate chiar motivele pentru care a murit persoana respectiva.
Mai sunt si alte atractii turistice precum: Muzeul Florean, Muzeul Judetean de istorie si arheologie Baia Mare, Muzeul Memorial Sighetul Marmatiei, biserici de lemn din Maramures, Chioar si Lapus dar si manastiri din Maramures.