Peșteri splendide din România
Peșteri splendide din România

Unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din România sunt peșterile. Cu un aer misterios, cu povești aparte, cu ghețari sau cu lilieci, cu stalactite și stalagmite, cu răcoarea care-ți trimite fiori pe șira spinării, peșterile României au devenit din ce în ce mai cunoscute la nivel național și internațional. Iată mai jos câteva dintre cele mai populare caverne ale țării noastre pe care trebuie să le vizitezi. Ordinea este aleatorie, așează-le tu în ordinea preferințelor. 

Peștera Muierii

O găsești în județul Gorj, în localitatea Baia de Fier. Peștera are o dimensiune impresionantă (7 kilometri), fiind structurată pe 4 niveluri. Oferă turiștilor o experiență inedită în străfundurile Pământului, la pachet cu mai multe legende interesante care explică circumstanțele în care a fost denumită peștera.

Peștera Scărișoara 

Adăpostește cel mai mare ghețar de pe teritoriul României și se află în județul Alba. Numele său vine de la comuna Scărișoara, de care aparținea administrativ atunci când a fost descoperită. Momentan, peștera aparține de comuna Gârda de Sus.  Singura încăpere a peșterii măsoară în jur de 700 de metri, iar ghețarul care a făcut-o faimoasă are un volum de circa 80.000 de metri pătrați.

Peștera Urșilor 

Este situată în județul Bihor, în Munții Apuseni, la altitudinea de numai 500 de metri. Are un kilometru și jumătate în lungime, reprezentând unul dintre cele mai importante obiective turistice ale regiunii. Numele de Peștera Urșilor vine de la fosilele de urși care au fost descoperite în interior, dintre care unele datează de acum 15.000 de ani.

Peștera Ghețarul Focul Viu

Se află tot în Munții Apuseni, fiind un simbol al Parcului Național din această zonă. Are în interiorul său al treilea ghețar ca mărime din România, ce are în jur de 25.000 de metri cubi. Ghețarul se află în mijlocul Sălii Mari - cea mai importantă încăpere a peșterii - care măsoară 165 metri în lungime, 84 metri în lățime și 46 de metri înălțime. Din Sala Mare se poate vedea cerul printr-o deschizătură din ”acoperiș”.

Alte peșteri importante ale României mai sunt și Peștera Liliecilor din Moeciu, Peștera Vântului, Peștera Ialomicioarei, Peștera Limanu, Peștera Cetățile Ponorului sau Peștera Huda lui Papară. Fiecare merită vizitată cel puțin o dată.

Sursă foto