În munţii Apuseni găsim cele mai multe fenomene carstice de pe teritorul României. Aici se pot admira gheţari ce îşi păstrează gheaţa până în mijlocul verii sau chiar de la un an la altul. Peşterile, în număr foarte mare, sunt podobite cu stalagmite şi stalactite care ascund lacuri, formând un întreg complex de săli scupltate de apele subterane. La suprafaţă se găsesc numeroase chei, cascade şi vârfuri care te îmbie să le explorezi și să treci dincolo, pe tărâmul Apusenilor.
Zona Apusenilor este cunoscută, pe lângă minuăţiile naturii care se găsesc aici, şi pentru cele 16 domenii schiabile pe care le pune la dispoziţie împătimiţilor de sporturi de iarnă.
Pârtiile Arieşeni
Localitatea Arieșeni este situată la 160 km de Cluj Napoca şi Oradea, în judeţul Alba, în Munţii Apuseni, pe graniţa dintre judeţul Alba şi Bihor. Aflată la o altitudine de 1.160 m, localitatea dispunde de 2 pârtii de schii de dificultate medie, dotate cu instalaţii de nocturnă şi teleschi, dar fără tunuri de zăpadă artificială. Pârtia Vartopu 1 are o lungime de 1000 m, iar Vartopu 2 o lungime de 430 m.
Pârtiile Şureanu
Pentru a ajunge la domeniul schiabil Şureanu se recomandă traseul dinspre oraşul Sebeş, pe la Lacul Barajul Oaşa, până la Poarta Raiului, unde se află acesta. Aici sunt prezente 10 pârtii cu grade diferite de dificultate. Pârtiile Ausel 1, 2 şi 3 au grade de dificultate uşor şi mediu, având lungimi peste 1.500 de metri, fără intalaţie de nocturnă şi tunuri de zăpadă. Pârtiile Curmatura 1 – grad dificultate foarte uşor, 1.700 m, Curmutura 2 şi 3 – grad de dificultate mediu, lungime de 650 m, şi Curmutura 4 – grad de dificultate uşor, lungime 830 m, sunt deservite de telescaun şi nu sunt dotate cu instalaţie de nocturnă şi tunuri de zăpadă.
Pârtiile Vârtop
Pârtiile Vârtop se află în judeţul Bihor, la graniţă cu judeţul Alba, în oraşul Nucet. Cele două pârtii prezente, Piatra Grăitoare 1 cu o lungime de 1340 m şi dificultate medie şi Piatra Grăitoare Special cu o lungime de 560 m şi dificultate dificilă, sunt deservite de telescaun cu patru locuri şi instalaţie de nocturnă. Nu există tunuri de zăpadă pe nici una dintre pârtii.
Mai multe partii de schi din Apuseni veti gasi in urmatorul articol de pe blogul Cazare.info
Descopera si ale partii din Apuseni – Partea II
Foto by: pinterest.com/Cazare & arieseni.blogspot.ro