O zi la Sighișoara
O zi la Sighișoara

Fiind singura cetate medievală care încă este locuită, Sighișoara se află pe lista orașelor din România ce merită văzute măcar o dată în viață. Când ai o zi de relaxare, fă o călătorie până acolo și lasă-te influențat de aerul medieval al cetății. Iată ce poți vedea într-o zi la Sighișoara.

Cetatea medievală este înconjurată de un zid cafe în trecut avea rol de apărare. Zidul avea 14 turnuri de apărare, din care s-au păstrat doar 9 în zilele noastre. Turnul cu ceas este cel mai masiv dintre acestea, măsurând 64 m înălțime. Rolul său era să protejeze poarta principală a cetății, iar acum găzduiește Muzeul de Istorie din Sighișoara. În turn există 7 statui din lemn, personajele cărora sunt zei păgâni ce reprezintă zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Turnul cu ceas este vizibil din toate punctele cetății.

Turnul Fierarilor a fost construit în 1631, iar astăzi găzduiește expoziții de artă pe tot parcursul anului, fiind sediul Asociației Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex.

Aflată în vecinătatea turnului cu ceas, Biserica Mănăstirii datează din 1298, însă a fost reconstruită în 1676, după ce aceasta a ars în întregime. A aparținut unei mănăstiri dominicane din secolul XIII. În interiorul bisericii se poate vedea altarul și orga în stil baroc, dar și 39 de covoare orientale din secolele XVI – XVII, covoare valoroase din punct de vedere artistic. Tot în Biserica Mănăstirii există și o cristelniță de bronz turnată în 1440.

Biserica Romano – Catolică este o clădire ce îmbină stilul eclectic cu elementele neogotice și neoromantice. A fost construită începând din 1895 pe locul unde înainte a fost o biserică a surorilor franciscane.

Lăsând deoparte clădirile importante pentru moment, trebuie să vizitezi și Piața Cetății. Aflată în centrul istoric al Sighișoarei, se află în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO din anul 1999 și este un loc foarte bun pentru o pauză de masă.

Scara Acoperită, numită și Scara Școlarilor, are 174 trepte și a fost acoperită pentru a proteja copii care urcau în drum spre școala din deal. Odată ce-ai urcat scările și ajungi în deal, poți vedea Biserica din Deal, a 4-a cea mai mare biserică gotică din Transilvania. Poți vizita și cimitirul bisericii, unde vei putea vedea monumente funerare vechi de sute de ani.

O altă clădire interesantă este Casa Vlad Dracul. Este casa în care tatăl lui Vlad Țepeș a locuit între anii 1431-1436 și locul unde s-a născut viitorul voievod al Țării Românești. În prezent în clădire funcționează un restaurant. De acolo, îți poți îndrepta privirea spre Casa cu Cerb, ușor identificabilă după capul de cerb de pe clădire. Dacă vrei să rămâi peste noapte, Casa cu Cerb este una dintre clădirile ce funcționează ca pensiune în zonă. De altfel, îți recomand să petreci o noapte într-una dintre pensiunile din interiorul cetății.

Recomandare

Vizitarea Sighișoarei se poate face cel mai ușor cu mașina. Parcările sunt destul de disponibile, astfel că nu ar trebui să întâmpini probleme. Pe drum te poți opri să te odinești și să admiri peisajele superbe. Dacă te hotărăști să închiriezi o mașină, îți recomandăm să cauți pe motoarele de căutare după următoarele exemple: rent a car bucurești, mașină de închiriat iași sau rent a car cluj dacia. Alege mașina care întrunește condițiile tale și care îți răspunde cel mai bine la nevoi. foto