Manastirile din Maramures
Manastirile din Maramures

Maramures este o alta zona a Romaniei care detine un numar imortant de manastiri ce merita vizitate. Manastirea Moise este o manastire de calugari ce dateaza din secolul al XIV-lea si se gaseste la poalele muntelui Pietrosu Rodnei. Insa arhitectura nu este de tip maramuresean, fiind de o dimensiune redusa cu turn scurt, clopotnita deasupra pronaosului iar picturile sunt vechi.


In orasul Toplita se afla manastirea cu acelasi nume ce poarta hramul ''Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul'', o manastire de calugari asezata intr-o gradina de o frumusete rara. Aici au loc slujbe zilnic, dimineata si seara. Biserica este construita din grinzi de lemn, fundatia din bolovani de piatra, in forme de cruce. Catapeteasma este sculptata din tei, fiind inspirata de Paraclisul patriarhal din Bucuresti. Principala poarta de la intrare este sculptata din lemn de catre fratii Moldovan. Manastirea detine si un muzeu infiintat in anul 1995 la data de 30 mai. Exozitia din muzeu cuprinde icoane de lemn dar si din sticla din secolul al XVIII-lea dintre care se remarca Icoana Imparateasca Iisus Hristos. Deasemenea mai puteti gasi si foarte multe carti religioase dar si obiecte liturgice, unele dintre ele din metal pretios, cruci din lemn ferecate cu metal, candele de argint si alama din perioasa secolului al XIX-lea si sfesnice. Asezata pe un deal, in mijlocul unei paduri de fag si stejar, intr-un peisaj pitoresc se afla Manastirea Rohia. Aceasta a fost ctitorita de preotul Nicolae Gherman in memoria fiicei sale, Anuca pe care a pierdut-o la varsta de 10 ani. Aceasta ii aparea in vis nopti la rand rugandu-si tatal sa costruiasca ''o casa a Maicii Domnului'' in Dealul Viei din hotarul Rohiei.La inceput parintele nu stia ce sa faca pana cand Floarea lui Ilie, femeie credincioasa l-a facut sa-si asculte visele si sa construiasca o manastire ajutat fiind de consateni.Ridicarea bisericii a inceut in anul 1923 si s-a finalizat peste 2 ani.


Manastirea Barsana este situata la 22 de km de municipiul Sighetul Marmatiei. In perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, teritoriul pe care se afla manastirea a fost confiscat si s-au construit pe el noi locuinte. Insa in anul 1937 s-a reinfiintat Episcoia Ortodoxa Romana a Maramuresuluiu, si s-a dorit readucerea bisericii pe locul de odinioara insa aceasta dorinta a fost spulberata de Dictatul de la Viena. Nici dupa al doilea Razboi Mondial nu s-a putut reiinfiinta manastirea datorita regimului comunist, insa dupa Revolutia din 1989, localnicii au hotarat ridicarea unei noi manastiri,iar in 1991 s-au adunat materialele pentru a duce planul la bun sfarsit.